Lažni zvončari u Berlinu! Halubajski i Brgujski zvončari najavili tužbu protiv Ministarstva poljoprivrede

Idi na originalni članak
Photo: Pravi Halabujski zvončari (Goran Kovacic/PIXSELL)

“To je lakrdija!”, ljuti su Halubajski i Brgujski zvončari

Oglas

Halubajski i Brgujski zvončari najavljuju tužbu protiv Ministarstva poljoprivrede, i to zbog kršenja konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Više u VIDEOPRILOGU:

Zvončari su kao nematerijalno kulturno dobro pod zaštitom UNESCO-a pa se njima i Ministarstvo željelo pohvaliti na Zelenom tjednu održanom u Berlinu krajem siječnja. No umjesto pravih, doveli su lažne zvončare i napravili, poručuju iz Viškova – lakrdiju!

Lažni zvončari

No umjesto pravih – doveli su lažne zvončare i napravili, poručuju iz Viškova, lakrdiju.

“Malo smo se našli povrijeđeni jer imam osjećaj da se jednostavno ignoriralo ono što mi jesmo”, kaže nam predsjednik udruge Halubajski zvončari Damir Host.

Iz agencije, koja je u ime Ministarstva stupila u kontakt s Halubajcima, nisu pristali u Berlin povesti dvadesetak zvončara, koliko su Halubajci tražili zbog dojma neophodnog kod predstavljanja.

Lažni zvončari

“Ti zvončari su živi ljudi koje možeš kontaktirat do kojih možeš doć, ako se nisu mogli s nama, mogli su pokušat neke druge grupe angažirat. Ili u krajnjem slučaju ako nitko ne želi onda ne možeš to radit”, poručuje Host.

Istina, pokušali su s Brgujskim zvončarima, ali nisu se dogovorili.

“Mi smo tražili da nam se financiraju troškovi, gospođa koja nas je kontaktirala više nas nije zvala. Ja sam mislio da je gotovo. Htjeli smo stupit u kontakt, ali više nismo dobili nikog”, ističe predsjednik udruge Brgujski zvončari i mačkare Edvard Radan.

Pravi Halubajski zvončari
Photo: Robert Anic/PIXSELL

er za Berlin je već bila spremna lažna postava. A na Kvarneru se sada sprema tužba.

“Ne znamo hoćemo li tužiti Ministarstvo poljoprivrede ili Ministarstvo kulture, s obzirom da se u konkretnom slučaju utvrđuju sve relevantne činjenice. Ukoliko je došlo do zlouporabe prava pa se upravo stoga radi o jednoj neobičnoj situaciji, kada bi Ministarstvo kulture trebalo upozoriti ili kazniti Ministarstvo pljoprivrede”, poručuje odvjetnica Katja Jajaš.

“Osjećam se poniženo i prevareno. Poručio bi im da se ne igraju s našim zaštićenim stvarima, kao što su zvončari i naše mačkare”, jasno će Radan.

Jer u pitanju je, poručuju, grubo kršenje konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Ida Balen

 

Exit mobile version