Matko Škalamera, Tomislav Dizdar i kolege ispričali kako su “riješili” bombu s Kantride! Evo detalja…

Idi na originalni članak
Foto. Pixsell

Zbog opasnosti za sigurnost građana i imovine te specifičnosti same avionske bombe donijeta je odluka o evakuaciji dijela stanovništva

Oglas

Danas je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održana konferencija za medije na kojoj su prezentirane mjere i radnje izmještanja i neutralizacije avionske bombe veće razorne moći, zaostale iz 2. svjetskog rata koja je 10. veljače pronađena tijekom izvođenja radova na gradilištu bivše tvornice u Izviđačkoj ulici u Rijeci.

U poduzimanju mjera i radnji radi otklanjanja opasnosti za ljude i imovinu uz policiju, sudjelovale su i nadležne službe Grada Rijeke, civilne zaštite, vatrogasaca, hitne pomoći i Crvenog križa.

BOMBA JE “OUT”! Policija zahvalila Riječanima na odgovornom ponašanju, sutra iznose detalje operacije uklanjanja

Policija uspješno uklonila bombu s Kantride, građani mogu u domove

(FOTOGALERIJA) PRATILI SMO BOMBU: Policija blokirala Kantridu, građani spustili rolete, bomba na putu u Kamenjak

Zajedničkim djelovanjem svih službi planirane aktivnosti uspješno su završene, a o njihovom tijeku i drugim relevantnim detaljima govorili su Tomislav Dizdar, načelnik PU primorsko-goranske, Matko Škalamera pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka – Ravnateljstva policije, Mladen Vukelić, pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Grada Rijeke te Kruno Kaurić, voditelj Protueksplozijskog odjela i Boris Skeledžić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa ove Policijske uprave.

Načelnik Dizdar je govorio o postupanju policije od dojave o pronalasku avionske bombe do konačne odluke o načinu njenog izmještanja i neutralizacije, a u suglasnosti stručno osposobljenih djelatnika policije. Posebno je istaknuo izvrsnu suradnju s djelatnicima Područnog ureda Civilne zaštite Rijeka, Grada Rijeke, djelatnika svih interventnih službi te izvođača radova na gradilištu.

Povezani VIDEO:

Naglasivši da je postojala realno životno ugrožavajuća situacija za sve sudionike, izrazio je zadovoljstvo što je u relativno kratkom vremenu bomba uspješno transportirana i neutralizana te pohvalio sve uključene u ove aktivnosti. Posebno je zahvalio građanima što su poštovali upute policije i drugih službi te doprinijeli uspješnoj provedbi akcije.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, Matko Škalamera pohvalio je ozbiljan i profesionalan pristup te visok stupanj suradnje između svih uključenih. Zadaća civilne zaštite bila je da čuvaju šire područje te u slučaju potrebe upućuju građane da se sklone na sigurno, a u pripravnosti su bili sve do dolaska bombe do mjesta neutralizacije. Posebice je izdvojio usklađenu komunikaciju djelatnika službe 112 i OKCP-a ove Policijske uprave.

Ispred Stožera civilne zaštite pročelnik Mladen Vukelić iz Grada Rijeke izvijestio je o poduzetim mjerama radi osiguranja smještaja učenika obližnjih osnovnih škola, isključenju dovoda plina te drugim aktivnostima u kojima su sudjelovali djelatnici komunalnog i prometnog redarstva, javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava te hitne medicinske pomoći.

Sve relevantne detalje izmještanja avionske bombe, uz prezentaciju video materijala iznio je voditelj Protueksplozijskog odjela ove Policijske uprave Kruno Kaurić.

Kazao je kako je riječ o dosad najvećoj avionskoj bombi pronađenoj na ovom području, a i šire. Bomba je britanske proizvodnje, ukupne težine 463 kilograma. Zbog opasnosti za sigurnost građana i imovine te specifičnosti same avionske bombe donijeta je odluka o evakuaciji dijela stanovništva, te su određene i sve druge mjere i radnje radi sigurnog izmještanja, transporta i neutralizacije. Posebno je naglasio kako je uspješna provedba akcije još jednom pokazala kako ova Policijska uprava može obaviti složene i zahtjevne zadaće u vrlo brzom roku i prema pravilima struke.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Boris Skeledžić naveo je mjere transporta, koje su provedene u dva dijela, od blokade prometa na području izmještenja avionske bombe do osiguranja i pratnje prijevoza opasnog tereta na planiranoj trasi do Kamenjaka gdje je bomba neutralizirana.

U svim navedenim aktivnostima sudjelovalo je sveukupno oko 150 djelatnika, uključujući policijske službenike i djelatnike svih drugih službi.

Exit mobile version