NAJAVLJEN I MAŠKARANI PLATAK

Mesopust na Grobniku: U subotu Grobnički dondolaši kreću u obhajanje po Čavlima

Programi će potrajati do Pepelnice 2. ožujka i održavat će se sukladno mjerama

Otkrivanjem spomenika Grobničkom dondolašu u Čavlima u četvrtak započinju mesopusna događanja. Nakon toga slijedi tradicionalno dizanje zvonca i prva zvonjava u Cipici na Cerniku pul Ankice.

Programi će potrajati do Pepelnice 2. ožujka i održavat će se sukladno mjerama a ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije može doći i do njihovog otkazivanja.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ, arhivske snimke
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

“Ovo leto nažalost bez Dondolaša godine jer je prošla godina bila obilježena svim tim mjerama kad nismo imeli puno zvonjave. Tako da pozvonit će osoba ali zadržat ću taj segment iznenađenja do 6. u 17 sati”, kaže Alen Haramija, predsjednik Udruge Grobnički dondolaši.

U subotu Grobnički dondolaši kreću u svoje tradicionalno obahajanje po općini Čavle.

“Tu je planirana naša redovna ruta, znači krećemo na 8 jutro tu iza doma Čavji i imamo jako puno štaciji i puno sel ki moramo obić tako da se vidimo oko 7 ure na Čavji kadi ćemo napravit to zadnje kolo. A onda će Čavjanske maškare zdignut pustića i pročitat njegovu optužbu ča je kriv”, otkriva predsjednik Udruge Grobnički dondolaši Alen Haramija.

Čavjanske će maškare u 19 sati zajedno sa Grobničkim dondolašima isti dan na Trgu hrvatskih branitelja podići pusta.

U nastavku pusnih događanja za 29. siječanj ili 5. veljače – ovisno o vremenskim uvjetima – planiran je 8. Grobnički maškarani rally.

“Točan datum znat ćemo jedno šetimanu prvo – zašto, zato jer vrimenski uvjeti lani su nan fanj onemogućili, najzimnji dan je bil kad smo napravili rally i tu smo se si dobro smrzli ali pod motom da se užanca ne zatare tako remo i ovo leto”, kaže Goran Mavrinac, predsjednik Udruge Čavjanske maškare.

A onda i ovu Udrugu kao kruna svih maškaranih događanja čeka sudjelovanje na 40. jubilarnom Riječkom karnevalu koji bi se trebao održati 27. veljače nakon ćega će uslijediti završnica ovogodišjih karnevalskih događaja u Općini Čavle.

“I prvoga ožujka također na Trgu hrvatskih branitelja na Čavji održalo bi se paljenje pusta ko ča ga ovo leto dižemo na pusni utorak ka ča nan užanca nalaže mi palimo pusta”, dodaje Goran Mavrinac, predsjednik Udruge Čavjanske maškare.

Mesopusni običaji u gradu Grobniku po tradiciji počinju nešto kasnije, na Antonju.

“Običaj je skučen – malo po gradu Grobniku, par konobica, zasvirat zasost pojist popit zatancat na boćariji i to bi otpiranje maškara se tako odbavilo”, kaže Slobodan Boban Marelja, voditelj Mesopusne kumpanije Grad Grobnik.

Iako Mesopusna kumpanija grada Grobnika od 1988. godine ne propušta nastup na Riječkom karnevalu, ove ih godine na Korzu nećemo imati prilku vidjeti.

“Iz razloga toga što pripreme za jedan takav karneval trebaju malo dulje trajati a situacija nije da se ljudi okupljaju, da se druže – meni su ipak draže zdravlje naših članova”, kaže voditelj Mesopusne kumpanije Grad Grobnik.

No, od jednog starog običaja ova Mesopusna kumpanija ove godine ipak neće odustati.

Nakon obahajanja treba malo i zatancat u boćariji, a na pepelnicu u srijedu 2. ožujka u Gradu Grobniku osudit će se i zapalit pust.

Najavljena je i manifestacija Maškarani Platak koja bi se trebala održati 5. veljače, ako epidemiološka situacija bude dobra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari