Ministar gospodarstva u 3. maju, spreman novi plan

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Može li novi program restrukturiranja spasiti škver od stečaja, a radnike od očaja?

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Vlada ne može isplatiti rujansku plaću radnicima Uljanika – jasan je bio ministar gospodarstva Darko Horvat koji je tijekom dana posjetio brodogradilište 3. maj”. Računi obaju brodogradilišta su blokirani, a Horvat je potvrdio da je Uprava Uljanika izradila novi program restrukturiranja. Ministar riječkim radnicima donosi dobru i lošu vijest. Loša je da nema novca za rujanske plaće.

Dobra vijest je da Treći maj, po novom prijedlogu plana restrukturiranja raskida sve veze s Grupom Uljanik.

“Po prvi puta 3. maj sagledavamo u mogućnosti da se pojavi kao samostalni gospodarski subjekt i da se samo isključivo za 3. maj u jednom trenutku pojavi ili kupac ili strateški partner”, izjavio je ministar Horvat.

No, dok se plan restrukturiranja ne usvoji i ako se uopće usvoji, 3. maj ostaje u Uljanik grupi. Tamo kao jedinog strateškog partnera i dalje vide Danka Končara. Radnici ga ne žele, jer tvrde da je njegov plan na mjestu brodogradilišta izgraditi marinu. Krajem strpnja Uljanik grupi dao je pozajmicu od 12 i pol milijuna eura.

“Što je dobio? U tom trenutku treću hipoteku na naš poslovni prostor, odnosno kasarnu”, kazao je Gianni Rossanda, predsjednik Uprave Uljanika. Dolazak ministra u riječko brodogradilište radnicima daje nadu da se od brodogradnje ne odustaje.

“Pokušava spasiti dvije županije, jer ta dva brodogradilišta su dvije najveće industrijske grane u tim županijama”, smatra Mladen Bučar, član Kriznog stožera 3. maj. Do sada su, na razini Uljanik grupe, otkazani ugovori za gradnju šest brodova. U riječkom brodogradilištu i dalje nema materijala.

Ali tu su ljudi koji znaju graditi najbolje brodove, samo ako se od njih, poručuju, ne odustane.
Ida Balen

Exit mobile version