Ministar gospodarstva u 3. maju, spreman novi plan

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Može li novi program restrukturiranja spasiti škver od stečaja, a radnike od očaja?

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Vlada ne može isplatiti rujansku plaću radnicima Uljanika – jasan je bio ministar gospodarstva Darko Horvat koji je tijekom dana posjetio brodogradilište 3. maj”. Računi obaju brodogradilišta su blokirani, a Horvat je potvrdio da je Uprava Uljanika izradila novi program restrukturiranja. Ministar riječkim radnicima donosi dobru i lošu vijest. Loša je da nema novca za rujanske plaće.

Dobra vijest je da Treći maj, po novom prijedlogu plana restrukturiranja raskida sve veze s Grupom Uljanik.

“Po prvi puta 3. maj sagledavamo u mogućnosti da se pojavi kao samostalni gospodarski subjekt i da se samo isključivo za 3. maj u jednom trenutku pojavi ili kupac ili strateški partner”, izjavio je ministar Horvat.

No, dok se plan restrukturiranja ne usvoji i ako se uopće usvoji, 3. maj ostaje u Uljanik grupi. Tamo kao jedinog strateškog partnera i dalje vide Danka Končara. Radnici ga ne žele, jer tvrde da je njegov plan na mjestu brodogradilišta izgraditi marinu. Krajem strpnja Uljanik grupi dao je pozajmicu od 12 i pol milijuna eura.

“Što je dobio? U tom trenutku treću hipoteku na naš poslovni prostor, odnosno kasarnu”, kazao je Gianni Rossanda, predsjednik Uprave Uljanika. Dolazak ministra u riječko brodogradilište radnicima daje nadu da se od brodogradnje ne odustaje.

“Pokušava spasiti dvije županije, jer ta dva brodogradilišta su dvije najveće industrijske grane u tim županijama”, smatra Mladen Bučar, član Kriznog stožera 3. maj. Do sada su, na razini Uljanik grupe, otkazani ugovori za gradnju šest brodova. U riječkom brodogradilištu i dalje nema materijala.

Ali tu su ljudi koji znaju graditi najbolje brodove, samo ako se od njih, poručuju, ne odustane.
Ida Balen

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari