MINISTRI PROMETA I TURIZMA S ČELNICIMA GRADA RIJEKE I PGŽ: Dogovorena mogućnost financiranja izgradnje ceste D403

Osigurana su sredstava u iznosu preko 60 milijuna eura a tiču se izgradnje novog željezničkog kolodvora na kontejnerskom terminalu na Brajdici, željezničkog kolodvora na kontejnerskom terminalu Zagrebačka obala i projektiranja dvokolosječne pruge od Jurdana preko Rijeke do Škrljeva

Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima sastali su se u sjedištu Primorsko-goranske županije s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministrom turizma Garijem Cappellijem. Glavne teme sastanka bile su projekti iz resora ovih dvaju ministarstava, od značaja za državu, Županiju i Grad, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo zbog usuglašavanja stavova oko svih projekta, kako onih u projektnoj fazi, tako i onih koji kreću u realizaciju, zbog njihove važnosti ne samo za Rijeku i Primorsko-goransku županiju, nego i za cijelu Republiku Hrvatsku.

„Tu bih svakako istaknuo činjenicu da smo načelno dogovorili mogućnost financiranja izgradnje ceste D403, koja je preduvjet da bi se u funkciju mogao pustiti novi kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali, koji se gradi i trebao bi biti gotov do kraja 2018. godine“, istaknuo je gradonačelnik Obersnel.

obersnel-capelli-komadina

Također, kazao je kako su dobivena i tri projekta, odnosno kako su osigurana sredstava u iznosu preko 60 milijuna eura, a tiču se izgradnje novog željezničkog kolodvora na kontejnerskom terminalu na Brajdici, željezničkog kolodvora na kontejnerskom terminalu Zagrebačka obala i projektiranja dvokolosječne pruge od Jurdana preko Rijeke do Škrljeva, a sve u smislu podizanja konkurentnosti riječke luke. .

Nadalje, razgovaralo se i o problemu područja Delte. Naime, pojedine odredbe sadašnjeg Zakona o pomorskom dobru nisu privlačne investitorima i to je osnovni razlog zašto projekt već dugo čeka, rekao je gradonačelnik Obersnel.

Projekt Rijeka Europska prijestolnica kulture jedan je od najvećih projekta 2020. godine te je kao takav također bio tema današnjeg sastanka. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo da su, iako je u pitanju 2020. godina, pripreme za ovakav projekt potrebne znatno ranije, a tu se očekuje potpora ne samo Ministarstva kulture, već i ostalih ministarstava, i u konačnici same Vlade.

„Unatoč promjena koje su se dogodile u Vladi Republike Hrvatske, mislim da smo postigli zajednički dogovor i suglasnost oko daljnjeg intenziviranja na radu oko ovih ključnih projekata za budućnost Rijeke i Primorsko-goranske županije“, zaključio je gradonačelnik Obersnel.

A kuda bi točno trebala ići trasa buduće ceste D403 pogledajte u videoprilogu koju je na mrežni servis za razmjenu videa postavio slovenski Fakultet za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari