VRIJEDNOST - 4,5 MILIJUNA KUNA

Video | Mještani Jelenja sve više koriste reciklažno dvorište u Podhumu

Reciklažno se dvorište nalazi na kraju naselja Podhum. Radi se o najvećem projektu gospodarenja otpadom na području Općine Jelenje i jedini je takve vrste na Grobnišćini, ukupne vrijednosti od gotovo 4,5 milijuna kuna

U nešto više od godinu dana, uz pomoću EU fondova i vlastitih sredstava, Općina Jelenje je u naselju Podhum izgradila moderan i siguran prostor u kojem se prikuplja i sortira krupni otpad te predstavlja prvu stepenicu u procesu recikliranja za sve mještane.

Detalji sa svečanog otvaranja samog objekta


Sakupljanje krupnog, odnosno glomaznog otpada i sekundarnih sirovina iz otpada papira, plastike, stakla, tekstila, metala od sada se odvija putem reciklažnog dvorišta. Cilj Reciklažnog dvorišta Podhum je pružanje mogućnosti za odvojeno prikupljanje krupnog otpada i sekundarnih sirovina. Velebni i prekrasno uređen prostor na području općine Jelenje nalazi se na kraju naselja Podhum. Radi se o najvećem projektu gospodarenja otpadom na području Općine Jelenje i jedini je takve vrste na Grobnišćini, ukupne vrijednosti od gotovo 4,5 milijuna kuna, a kojeg mogu koristiti jelenjski mještani.

Načelnik Robert Marčelja u RD Podhum

Naime, Reciklažno dvorište Podhum službeno je s radom započelo prije gotovo pet mjeseci, a sudeći prema legalno zbrinutom i prikupljenom krupnom otpadu, mještani Općine Jelenje odlično su prihvatili novi način legalnog zbrinjavanja krupnog otpada i sekundarnih sirovina, uz stručno vodstvo djelatnika Komunalnog društva Čistoća, koji je uvijek na raspolaganju prilikom posjeta samom objektu.

I HRT popratio značajnu investiciju na području našeg Jelenja


Ušteda domaćinstvima

– Reciklažno dvorište u sustavu gospodarenja komunalnim otpadom čini jednu od važnih sastavnica u svrhu osiguranja prikladnog zbrinjavanja odvojeno prikupljanog otpada, posebice problematičnog otpada iz kućanstva, otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila te glomaznog otpada, a korištenje reciklažnog dvorišta besplatno je za sve mještane, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako mu je izuzetno drago da su mještani prihvatili novoizgrađeni objekt te se sve više otpada, koji bi inače završio u komunalnom otpadu i po šumama i livadama, legalno odvaja u reciklažno dvorište. Tako se pravilnim odvajanjem otpada i odvozom istoga u reciklažno dvorište svakako smanjuju računi mještanima u kućanstvu, ističe Marčelja.


? Bez straha, zbrini i ti legalno stvari koje ti možda godinama stoje u garaži ili podrumu. ? http://www.rd-jelenje.hr/.


Stari madraci i mašine na šumskim stazama i uz cestu uvelike su postali prošlost za većinu mještana – Robert Marčelja, načelnik
Jelenja

Podsjeća i kako je projektom reciklažnog dvorišta ustrojen sustav održivog razvoja gospodarenja otpadom te se ovim projektom uvelike rješava i problem odlaganja krupnog otpada na javnim površinama.

Marčelja: Projekt po veličini odmah iza izgradnje škole i dvorane u Dražicama


– Samo upravljanje otpadom vrlo je zahtjevno, ali je bitno za budućnost. Ovo je veliki iskorak i svojevrsna prekretnica u načinu zbrinjavanja otpada i procesu recikliranja, i to kroz primarnu selekciju i odvajanje korisnih i vrijednih sirovina, naglašava Marčelja. Projektima koje osmišljava Nova snaga Jelenja sve se više kultivizira i oplemenjuje prostor u kojemu žive stanovnici Općine Jelenje.


Kako su protekli radovi na terenu…


Misli zeleno

– Dubinu polako i sigurno čistimo i pripremamo prostor za nove vrijednosti naše zajednice, a ovim projektom omogućili smo našim mještanima da ne moraju brinuti gdje će odložiti stvari koji im ne trebaju ili se skupljaju godinama u garaži. Stari madraci i mašine na šumskimstazama i uz cestu uvelike su postali prošlost za većinu mještana.

Ako još niste svakako posjetite objekt u Podhumu i za sve informacije kontaktirajte djelatnika na: +385 (0)91 227 52 03, koji je uvijek na raspolaganju u uredovno radno vrijeme, poručuje prvi čovjek jelenjske lokalne samouprave.


Saznaj sve o odvajanju otpada u edukativnom videu


Reciklažno dvorište Podhum kapitalni je projekt u ovom mandatnom razdoblju za koji je Općina Jelenje dobila bespovratna sredstava Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Vrijednost projekta iznosi 4.486.011,05 kuna, od čega 85 posto sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a petnaest posto Općina Jelenje iz vlastitih sredstava. Vrste otpada, postupak odvajanja, kao i sve potrebite informacije dostupne su na službenoj internetskoj stranici www.rd-jelenje.hr.

Najveći projekt gospodarenja otpadom na području našeg Jelenja

Misli zeleno i budi promjena, poručuju iz Općine Jelenje. Reciklažno dvorište drugi je po veličini projekt na području Općine Jelenje, dok prvo mjesto zauzimaju rekonstrukcija i nadogradnja osnovne škole i izgradnja sportske dvorane. Projekt vrijedan više od 40 milijuna kuna gotovo je pri kraju izgradnje te se u travnju očekuje službeno otvaranje. Investiciju zajedno sufinanciraju Primorsko-goranska županija i Općina Jelenje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja