LOVCI RADE ŠTO MOGU

Mještani Križišća vode borbu s divljim svinjama: ”Najgore je kada dođe krmača s mladima, bojimo se”

Foto: Riportal, Sreenshot

Kuda sve ne idu divlje svinje, pitaju se mještani Križišća! Naime, u tom naselju u zaleđu Kraljevice te im životinje ne prestaju stvarati probleme. 

Došle su do kuća, uništile nasade u vrtovima, posijale strah među građanima, ali kao da to nije dovoljno sada su se okomile i na tamošnje groblje, pišu Vijesti.hr

Više u videoprilogu:

Lovci rade što mogu, ali pred sve većim krdom su nemoćni

Marica obilazi posljednje počivalište majke koja je sahranjena u siječnju. Šokirana je što su posađeno cvijeće iskopale divlje svinje koje su sve prekopale. Uništeni su, kaže brojni, okolni grobovi.

“Ja sam došla do brojke jedno jutro preko 30 i tako, dalje više nisam, bilo ih je još više, ali ja više nisam brojila, više ni bilo snage”, kaže Marica Burić iz Križišća.

Mještanke pokazuju što su svinje poharale. Došle su iz okolne šume, preko neodržavanih parcela, lako preskočile zid groblja i napravile puno veću emocionalnu, nego materijalnu štetu.

“Građani jednostavno preko zida bacaju smeće, bacaju zemlju i stvorio se određeni nasip koji je omogućio divljim svinjama lakši ulazak divljih svinja na ovo područje, evo vidite mi sad čistimo te koridore oko tih zidova, očistit ćemo sve to i stavit ćemo i ograde”, kaže gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.

Za sedam dana na privatnoj neodržavanoj parceli očistit će se koridor širine tri metra. S druge strane groblja izgradit će se novi zid. Trošak oko 100 tisuća kuna.

“Problem nije samo kod nas, problem je od Poreča, recimo do Dubrovnika /blic/ Mi smo do sada, od 1.6. odstrijelili 10 divljih svinja, po planu gospodarenja iz lovno gospodarske osnove mi ih imamo 14 redovito i plus 7 dodatnih, to smo već dobili markice od ministarstva poljoprivrede”, kaže predsjednik Lovačkog društva Srndać Hreljin Zlatko Vukelić.

Mogu zatražiti i dodatni odstrel koji mora odobriti ministarstvo. Problem eskalira jer se divlja svinja počela kotiti dvaput na godinu. 3. listopada počinje lov sa psima pa će se krenuti iznad naselja kako bi pomogli mještanima. Nije pomoglo ni što su lovci automatske hranilice postavili visoko u šumi.

“Blizu kuća dolaze i strah nas je, mene je strah večer izići van”, kaže Danica Bruketa iz Križišća.

“Sve okolo kuća nam je raskopano. I najgore je kada dođe krmača s ovim mladima, bojimo se, poslije 7, 7 i pol ne možeš iz kuće”, kaže Verica Cvijić iz Križišća.

Mnogi koji su imale manje parcele odustali su od sadnje

“Sve ono što je bilo od povrća u vrtu, to je sve prekopano, preorano, čak blizu kuće je jedna livada oni bez straha dođu, to je svaku noć. Susjeda govori, nabrojala sam deset malenih i dvije velike krmače”, kaže Irena Čandrlić iz Križišća.

“Mi smo se zapravo povukli jer jednostavno oni su preopasni igrači”, kaže Marica Burić iz Križišća.

Mještani mole pomoć i kažu, kad već divlje svinje ne daju mira njima, da bar njihove pokojne puste da počivaju u miru!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari