Na jednom mjestu Riječani će dobiti muzeje, knjižnicu i Dječju kuću. Evo kako napreduju radovi!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Rijeka dobiva 260 milijuna kuna teško novo ruho

Toliko je, naime, cijena radova na uređenju nekadašnjeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić, koji će dogodine biti centar događanja grada s titulom Europske prijestolnice kulture.

Više od polovine novca dolazi iz europskih fondova, a Riječani će na jednome mjestu dobiti muzeje, knjižnicu i jedinstvenu Dječju kuću.

Za male Riječane ovo će uskoro biti centar svijeta. Zidovi od cigle pretvorit će se u filmski i glazbeni studio, dvoranu za video igre, kazalište za bebe i pripovjedno kazalište u amfiteatru na krovu. Raj za mališane do 12 godina.

Zato je u ciglenoj zgradi srušeno sve osim vanjskih zidova, a u rujnu počinju radovi na krovu.

Prva Dječja kuća u Hrvatskoj niknut će iz donedavne ruševine i rugla grada. Izgrađena je prije 130 godina za sušenje duhana, a polovinom iduće godine njome će odzvanjati dječji smijeh.

Uređuje se infrastruktura i 15 tisuća kvadrata javne površine s trgom, parkovima, zelenim otocima i parkiralištem. Riječka parola Grad koji teče ovdje zadaje niz problema pa radnici muku muče s podzemnim vodama.

„Tek sad kod iskopa otkrivamo, pa neke stvari moramo mijenjat i projektno i izvođački“, govori za RTL Danas Zvonko Štimac iz Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke.

Preuređuje se i jedna od najljepših baroknih palača u Hrvatskoj koja će postati Muzej grada Rijeke.

„25 restauratora radi na ušminkavanju zgrade. Moraju otkriti vrijedne slike i reljefe i to tako da kirurškim skalpelom skidaju i do deset slojeva stare boje i žbuke“.

Odradili su unikatan posao u svjetskim razmjerima, sašili su strop stariji od dvjesto godina i tako ga spasili.

„Radilo se sa pvc nitima koje se prošivalo između letvica kroz žbuku“, kaže nam restaurator Toni Šaina.

Za europsku titulu bit će spreman i brod oko kojega ne prestaju polemike.

„Sutra bi trebali znat rezultate natječaja, naravno postoji određen administrativni period u kojem to treba odradit, ali u svakom slučaju Galeb bi trebao bit u funkciji negdje krajem iduće godine“, govori riječki gradonačelnik Vojko Obersnel

A kada Rijeka bude predavala titulu, Riječani će po prvi put dobiti gradsku knjižnicu. Ona će biti kruna svih projekata i najbolje naslijeđe za nove generacije.

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari