ZAJEDNIČKE SNAGE

VIDEO Na Kvarneru za vrijeme sezone o sigurnosti brinu i policijski službenici iz cijelog svijeta!

Idi na originalni članak

Pomoć je stigla iz Slovenije, Njemačke i Slovačke

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

O sigurnosti za vrijeme turističke sezone, godinama, osim domaćih, brinu i strani policajci. U Primorsko-goransku županiju već 14 sezona u srpnju dolaze plavci iz više zemalja, ali ove se godine prvi put dogodilo da je zbog korone samo jedna država tada poslala svoga službenika.

Svi ostali poslali su ih ovih dana.

Slovenski policajac na jednomjesečnom je radnom zadatku na Krku. Otok je pun njegovih sunarodnjaka, a s 19 godina iskustva itekako je koristan i njima i hrvatskim kolegama.

“Kod hrvatskih policajaca sam primljen jako dobro, tako i kolege postali tako da s tim nema problema, a kod slovenskih državljana prvo pogledaju jer misle, slične su uniforme, a onda kad vide, kad progovorim na slovenski onda su oduševljeni”, rekao je Ladislav Marentič, policijski službenik iz Slovenije.

Prvi put je u Hrvatskoj, ali samo kada je posao u pitanju.

“Inače privatno idem svake godine, skoro svake godine barem dva puta ovdje na ljetovanje”, izjavio je Marentič.

Iz Njemačke čijih je turista u Hrvatskoj daleko najviše, stigla je i Marijana. Ima 24 godine, gore je rođena, ali roditelji su joj iz Županje i Orašja.

“Ja sam oduševljena, često sam u Hrvatskoj, ali svaki put volim doći, baš mi je prelijepo i turisti su jako ugodno iznenađeni kad me vide, najčešće pitaju što radi njemačka policija ovdje, za čudo im je, ali sretni su, koliko im je jako ugodan osjećaj”, poručila je Marijana Kobaš, policijska službenica iz Njemačke.

Cijeli kolovoz radit će na Cresu i Lošinju, a inače radi u postaji nedaleko od Frankfurta. Želi doći i dogodine.

“Izvrsno nam dođe, Marijana se uklopila od prve sekunde ja bih rekao, ona normalno radi na poslovima temeljne policije i prevodi eventualno kad su u pitanju njemački i austrijski turisti”, kazao je Josip Gazilj, načelnik policijske postaje Mali Lošinj.

U Crikvenici, u slovačkoj policijskoj odori radi Roman. Ovo mu je četvrto radno ljeto u Hrvatskoj. Uoči prvog dolaska dvije je godine učio naš jezik i položio potreban ispit.

“Suradnja je ovdje jako dobra, a volim Hrvatsku i kao privatni godišnji odmor. Volim biti ovdje i to je idealna zemlja za godišnji odmor. I za rad”, rekao je Roman Hajek, policijski službenik iz Slovačke.

Pa se svi planiraju prijaviti i vratiti iduće ljeto! Ovdje uživaju, kao i turisti sunarodnjaci koje u Hrvatskoj ne kažnjavaju nego su im samo na pomoći.

Maja Brkljača

Exit mobile version