VISOKA TEMPERATURA I GLAVOBOLJA

Video | Na području Mavrinci pojavila se Q groznica. Oboljelo 9 mještana, evo kako se zaštititi!

Bolest se prenosi zrakom, udisanjem čestica i ne prenosi se čovjeka na čovjeka. Mještani su upozoreni da izbjegavaju šetnje u blizini stada ovaca

Izrazito visoka temperatura, jaka glavobolja, kašalj i atipična upala pluća, evidentirana je kod 9 mještana u Općini Čavle. Blizina tora s kozama i ovcama, bila je dovoljna da županijski Nastavni zavod posumnja na pojavu Q groznice.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

“Odmah na dojavu epidemiološka ekipa i veterinarska izašle su na teren i vidjeli smo da u blizini te ulice u produžetku su tri tora sa kozama ovcama i kravama – a zna se da je q groznica povezana upravo s tim životinjama”, kaže Danijela Lakošeljac, koordinatorica Odsjeka operativne epidemiologije NZZJZ PGŽ za Kanal Ri.

Upravo te životinje izlučuju koksijelu borneti, uzročnika q groznice – osobito u vrijeme jarenja i jagnjenja plodovom vodom i plodovim ovojima. I mještani su zabrinuti…

Bolest se prenosi na nekoliko načina a bitno je reći da se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

“Najčešći je aerogeni put prijenosa, znači udisanjem zraka izlučevine tih životinja koji sadrže mikroorganizme, moguće je kontaktom osobito u vrijeme jagnjenja jarenja a moguće i alimentarno – konzumiranjem zagađenog sirovog mlijeka i mliječnih proizvoda”, objašnjava Danijela Lakošeljac, koordinatorica Odsjeka operativne epidemiologije NZZJZ PGŽ.

Dobra je vijest da se Q groznica liječi antibioticima. Nije potrebno dizati paniku, navedeni simptomi ne znače nužno da imate q groznicu, poručuje doktorica Lakošeljac.

“Jer znamo da sad ima puno i gripe i covida 19 prema tome…Imali smo slučaj u jednoj obitelji – majka je q groznica a djeca imaju slične simptome, kod njih se ne radi o q groznici”, otkriva Danijela Lakošeljac, koordinatorica Odsjeka operativne epidemiologije NZZJZ PGŽ.

Pozivaju se mještani dok se situacija ne smiri da izbjegavaju šetnju u blizini torova u kojima se nalaze životinje, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari