PODACI SU ALARMANTNI

Video | Na riječkom Kampusu otvorena logopedska ambulanta: ”Potrebe za terapijom su ogromne…”

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Nedostatku logopeda, problemu koji je prisutan u cijeloj Hrvatskoj, pokušavaju doskočiti Riječani.

U kampusu riječkog Sveučilišta otvorena je logopedska ambulanta koja bi trebala smanjiti liste čekanja i pritisak na riječki KBC.

Više u videoprilogu RTL-a:

Prosjek je deset puta gori nego u ostatku Hrvatske

Podaci o broju logopeda na 10 tisuća stanovnika je alarmantan, a u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji prosjek je deset puta gori nego u ostatku Hrvatske.

Logopetkinja Anja Benšić radi i u bolnici i u novoj riječkoj ambulanti kroz koju na dan prođe do osam pacijenata. Potrebe za terapijom su ogromne, kao i liste čekanja.

“Otprilike se čeka na terapiju od godinu do dvije godine, na samo uključivanje u terapiju”, kaže logopetkinja Benšić.

U riječkom KBC-u dugo su radila samo dva logopeda, sada ih je troje. Najavljuju i nova zapošljavanja. Diana Maržić, v. d. pročelnice Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka objašnjavaju kako planiraju zaposliti pet logopeda “s time bi se značajno, ne samo bolnički dio popravio u smislu pružanja usluge već i vanbolnički dio”.

Usluga je besplatna, na uputnicu, za sve dobne skupine i sve logopedske poremećaje. “Jedan logoped u zdravstvu u Hrvatskoj dolazi na 10 tisuća stanovnika, a u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji je to 100 tisuća stanovnika/blic/ U Splitskoj županiji su dva, tri logopeda u sustavu zdravstva, to je na nekih pola milijuna stanovnika”, kaže Zdravko Kolundžić, predstojnik Logopedskog centra u Rijeci.

Od 800 hrvatskih logopeda, polovina ih radi u Zagrebu. Donedavno je glavni grad jedini imao studij logopedije, sada se u Rijeci obrazuje prva generacija. Dorianu iz Valpova studij je zahtjevan, ali zna zašto ga je upisao.”Spoj je mnogih znanstvenih disciplina, uglavnom sve ono što me zanima, od studija očekujem naravno da ću se zaposliti odmah nakon”, izjavio je student Dorian.

Tako je bilo i ovoj Varaždinki i Osječanki. Nakon diplome u Zagrebu i 15 godina rada u struci došle su u Rijeku. Valentina Martan, asistentica na studiju Logopedije u Rijeci, kaže kao je “ovo je bio jedan onako prirodan prijelaz i mogla bih reći ostvarenje sna svakog doktoranda, zaposlenje na Sveučilištu”.

Ovakva ambulanta koja je pri Sveučilištu zapravo omogućuje da imate stručnjake koji se bave točno određenim područjem, koji su visoko specijalizirani, koji jako dobro prate što se događa u drugim europskim zemljama, dalje u svijetu. Objasnila je Maja Kelić, zamjenica voditelja studija logopedije u Rijeci.

I to odmah prenose i studentima i pacijentima. I baš to je velika riječka prednost jer inače su potrebne godine da znanost prijeđe u praksu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari