NA TRSATU POSEBNO SVEČANO: Danas u marijanskim svetištima čak pola milijuna hodočasnika

Foto: Ilustracija

Fiskalni računi se izdaju najviše baš uoči Velike gospe. No, iako je vjerski turizam sve popularnija grana turizma, još uvijek se ne zna koliko točno novca donosi u državnu blagajnu

Danas će ovdje biti deseci tisuća vjernika. Samo kroz jutro slavit će se šest misa. Tko na Trsat dođe jedanput, uglavnom se vraća.

“Iz Zagreba smo stigli i super nam je, drugi put sam u životu ovdje i jako mi se sviđa”, kaže Zagrepčanka Anita.

“Dolazimo svake godine na ove dane, vrlo nam je ugodno i jako nam je važna Marija i blagdan Velike Gospe”, dodala je Angela iz Njemačke.

Prije više od sedam stoljeća na Trsat je stigla Nazaretska kuća Isusove obitelji i tu se zadržala gotovo četiri godine. Danas, središte svetišta čini zlatom okrunjena Gospina slika.

“To je ikona koju nam je darovao Papa Urban V., koji je u Lorettu sreo trsatske hodočasnike koji su plakali i pjevali, radovali se i žalili za Nazaretskom kućom, jasno da Papa nije mogao dati, nosite kuću natrag, nego je dao sliku, ikonu koja je već onda bila stara, a kod nas je već 650 godina”, pojasnio je gvardijan Trsatskog svetišta Antun Jesenović.

Sveta slika smještena je iza glavnog oltara i vjernici joj se neprestano klanjaju.

“Puno nam znači ovaj blagdan, puno nam je srce kad dođemo Gospi”, tvrdi Zagrebčanka Lidija.

Ispred crkve sve je puno suvenira s Gospinim likom. Najviše se traže krunice, privjesci i magnetići.

Najstarije Marijansko svetište u zemlji pohode sve generacije. Čuvarici Grada, kako ju zovu, posebno se klanjaju Riječani.

“Osjeti se taj duh, taj vjernički duh, koliko vjernika dođe tako da stvarno se isplati doći ovdje i doživjeti to”, kaže Dean iz Rijeke.

Dok se na Malu Gospu slavi Marijino rođenje, na Veliku Gospu slavi se njezino uznesenje na nebo. I to je najveći Marijin blagdan.
Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari