NOVOTARIJE ČAK I ZA ZAPAD

Video | Najmodernija tehnologija u riječkom KBC-u: Upogonili 3D robotizirani mikroskop!

Foto: RTL

Kako mikroskopski viriti tijekom operacije, a biti slobodnih ruku? Kako još bolje drenirati hematome i druge probleme u lubanji?

U korak s vremenom idu hrvatski liječnici kojima su na “Tjednu novih tehnologija” u riječkom KBC-u predstavljeni najmoderniji pomagači.

Uređaji su posljednji krik tehnologije, a plan ih je uvesti u rutinski rad liječnika. Najatraktivniji je robotizirani mikroskop. Što se njime može doznaje Maja Brkljača za RTL Vijesti.

U tijeku je operacija, a liječničkom timu na raspolaganju je mikroskop star sedam godina. Funkcionalan je iako je kroz godine odradio dvostruko više sati od predviđenog standardom. Pred salom, pak, čeka novo čudo tehnologije, robotizirani 3D mikroskop. Sutra će u pogon.

Darko Ledić, v. d. predstojnika Klinike za neurokirurgiju KBC-a Rijeka:

“Njime se, za razliku od klasičnoga, ne upravlja pokretom svojih ruku i operater ne mora pratiti glavom odnosno očima mikroskop, jer gleda odvojeno preko naglavnog dijela koji mu je fiksiran na glavi.”

Njime upravlja kamerom i robotskom rukom. Za integriranje najnovijeg trenda potreban je novac. Cijena mu je oko 2 i pol milijuna kuna, upola niža od sličnih uređaja na tržištu. Može se primjenjivati kod operacije mozga, kralježnice i perifernih živaca, do plastične i maksilofacijalne kirurgije.

“Nove tehnologije uvijek vesele”

Saša Ivkanec, zastupnik za inovativnu opremu:

“Prikaz samog operacijskog polja je doktoru operateru uvijek pred očima, nema potrebe za nepravilnim položajima.”

Novost je i u zapadnim zemljama, a u tijeku je njegova promocija u Hrvatskoj. U Rijeci će se njime raditi cijeli tjedan. Edukacija je odrađena.

Barbara Kolbah, neurokirurginja KBC-a Rijeka:

“Nove tehnologije uvijek vesele, razvoj tehnologija je uvijek pozitivan, treba sve vidjeti, probati, što se može integrirati uvijek je korisno.”

Prednost mu je što ne zastarijeva. IT stručnjaci su napravili softver koji se može nadograđivati na zahtjev liječnika. U riječkom tjednu novih tehnologija promocija je još jednog sustava koji će postati rutina do kraja godine.

“To je dakle inovativni sustav za drenažu unutarlubanjskih hematoma, krvarenja”, kazao je Ledić.

Novi sustav omogućit će njihovo preciznije praćenje i bolje odstranjivanje. Teške teme i teški pojmovi za laika. Srećom, ne i za naprednu tehnologiju i modernu medicinu, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari