NAVALA NA CIJEPLJENJE: U Rijeci cjepiva protiv gripe ni za lijek: hoće li na vrijeme stići nova pošiljka?

Hrvatska više nema cjepiva protiv gripe! Nabavljeno je 280 tisuća doza, a tri tjedna od početka cijepljenja nestašica je u i Primorsko-goranskoj županiji, Zagrebu, Karlovačkoj, Splitsko-dalmatinskoj

Rijeka, Zagreb, Split, Karlovac. Cjepiva protiv gripe više nema u čak četiri županije! I dok se lani cjepilo samo 7% populacije, ove godine u samo tri tjedna potrošeno je svih 280 tisuća doza, pa je Hrvatski Zavod za javno zdravstvo morao naručiti još. Kada stižu nove doze i hoće li se protiv gripe stići cijepiti svi koji žele?

U Rijeci cjepiva protiv gripe ni za lijeka. Naručeno je kao i prošle godine 20 tisuća doza. I dok je lani ostalo 2.000 neiskorištenih, ove već fali.

“Nisam se još cijepila i nije normalno da cjepiva nema. Ja mislim da bi se tek sad trebalo početi cijepiti protiv gripe”, kazala nam je Riječanka Petra Divić.

“Odlučio sam se cijepiti. Stariji sam, imunosni sistem je otišao dolje”, priča nam Damir Kaminar.

Nabavljeno je 280 tisuća doza, a tri tjedna od početka cijepljenja nestašica je u Zagrebu, Karlovačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

“Zbog veće potrošnje koja je ove sezone primijećena, naručeno je još dodatnih 6.000 doza, da bismo sada imali saznanja da u nekim županijama nedostaje cjepiva protiv gripe, tako da smo u postupku nabave još dodatnih količina točno još 3.500 doza”, kazala nam je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

I stižu početkom prosinca. Hoće li se na vrijeme cijepiti svi koji žele? Epidemiologinja Kurečić Filipović poručuje: mjesta za paniku nema.

“Cjepivu protiv gripe uobičajeno treba dva do tri tjedna da prodjeluje, odnosno da osoba stekne imunitet. Očekujemo kao i prijašnjih godina početak prave epidemije je negdje oko Božića, ili početkom siječnja. Tako da mislimo da doista ima dovoljno vremena da se osobe dođu procjepiti.”

Cijena se neće mijenjati. Građani koji nisu u rizičnoj skupini cjepivo protiv gripe kupuju u ljekarnama.

“Trenutna je situacija u ljekarnama da ih se ne može naručiti za svoje pacijente. Čini mi se da smo ove godine puno više promovirali važnost cijepljenja kao najbolje prevencije oboljenja od gripe, pa je to možda rezultiralo većom prodajom, odnosno cijepljenjima po javnim zavodima i domovima zdravlja”, kazala nam je Ana Soldo iz Hrvatske ljekarničke komore.

Prošle godine od gripe je oboljelo više od 50 tisuća ljudi, a umrlo je 27. Možda je baš crna bilanca najgore sezone gripe u novije vrijeme potaknula građane da dvaput razmisle.

Leona Šiljeg

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari