VELIK DAN ZA ZVONČARE

‘Neopisivo, za plakati…’; Halubajski zvončari proslavili postavljanje kamena temeljca svoje buduće kuće

Pixsell

‘Ponosni smo, ponosni smo na se ovo ča se dešava i ovo ča je oko nas’, kaže Damir Host, predsjednik Udruge Halubajski zvončari

Kada televizijska najava počinje riječima „postavljen je još jedan kamen temeljac“ uglavnom slijedi protokolarna priča, ali naša današnja priča sušta je suprotnost takvim očekivanjima.

Na Viškovu je, uz klasičnu lopatu i karijolu s betonom napravljen spektakl u režiji Halubajskih zvončara, donosi Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

To su oni, kraljevi Riječkog karnevala, čuvari tradicije i identiteta svoga kraja! Halubajski zvončari postavljanje kamena temeljca svoje buduće kuće najavili su u svom stilu!

Slijedi povijesni trenutak koji je zalog za budućnost Viškova! Tu će se graditi njihov dom!

“Ovo će biti jedan vrhunac, ovo će biti, hajdemo reći, zlatna medalja za nas”, kaže Ervin Jardas, Halubajski zvončar.

“Neopisivo, za plakat, ništa drugo, samo suze i to je to”, kaže Ivan Marenić, Halubajski zvončar.

“Ponosni smo, ponosni smo na se ovo ča se dešava i ovo ča je oko nas”, kaže Damir Host, predsjednik Udruge Halubajski zvončari.

U općini Viškovo čak su četiri dobra upisana na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Među njima je i pokladni ophod zvončara. To, teritorijalno malu, ali općinu s najviše stanovnika u zemlji, čini jedinstvenom.

“Va našoj kući van je to s kolena na koleno, pet generacija, tako da pul nas se ne sme, ne sme to zatrt, bolje da kuća padne nego da neki ne re zvonci nosit”, kaže Zoran Host, komandant Halubajskih zvončara.

U Udruzi je oko 450 zvončara, od toga 150 djece

“Imam četiri godine i Halubajski sam zvončar”, kaže Vid Peran, Halubajski zvončar.

“Život, sve mi znači, od kad sam se rodil san va oven i nikad neću prestat”, kaže Rino Filčić, Halubajski zvončar.

Kuća će biti s tri dijela i 1500 četvornih metara interijera, još toliko uređenog okoliša s etnografskim parkom i dječjim igralištem. Osim muzejskog postava bit će tu prostori za galerijske, kulturne, edukativne, zabavne i gastro manifestacije.

“Preko 30 milijuna kuna, ali ono što je puno značajnije to je da ćemo kroz realizaciju ovog projekta sačuvati identitet našeg Viškova, našeg Halubja”, kaže Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo.

Bit će to nova osobna iskaznica Viškova.

“Projekt je fenomenalno strukturiran, radili su najbolji i dizajneri i arhitekti”, kaže Davor Trupković, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Kuća se otvara na proljeće 2023., a prva žena općine i zvončari najavljuju neviđenu feštu, donosi Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari