Nezapamćena količina kiše uništila zgrade Ginekologije i Transfuziologije KBC-a Rijeka

Krovovi nisu izdržali nakupljenu vodu – poplavio je odjel na kojem je u tom trenutku bilo smješteno 13 majki s novorođenčadi

Mame i bebe su na sigurnom, premještene na kat ispod. Strop se počeo urušavati u petak, a svake minute bilo je sve gore. Sandro je bebica rođena u tim izvanrednim uvjetima. Njegova se majka Karolina Kaštelan zahvaljujući sestrama koje su spretno reagirale nije prepala.

“Nismo primijetili te poplave, vidjeli smo kante i to sve, ali sve je u redu, nismo primijetili da su uvjeti drugačiji, prilagodili smo se. Odnosno, sestre i ljubazno osoblje su sve prilagodili nama da nam bude kao da ništa nije”, ispričala je Karolina.

Na Ginekologiji su uništene instalacije, a voda je natopila sobe.

“Mi u ovom trenutku ne možemo koristiti bolesničke sobe i ne možemo koristiti ambulante. Ambulante za pregled djece i ambulante za pregled majki.  Mislim da majkama i djeci neće ništa nedostajati, mi smo ih opskrbili i neće utjecati ništa na njihovo liječenje”, izjavila je Branka Lučić, glavna sestra Klinike za Ginekologiju.

Na Transfuziologiji je stradao prostor za proizvodnju transfuzijskih pripravaka i svi laboratoriji za testiranje krvi darivatelja. Sva uzeta krv sada se šalje u Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu u Zagrebu. Svi aparati su, kao i na Ginekologiji, zbog opasnosti od kratkog spoja odmah isključeni. No, pitanje je rade li.

“Mi se nadamo da aparati nisu stradali, čak ne možemo tvrditi to u ovom trenutku, jer smo odmah isključili sve iz struje, međutim prostori sada ne zadovoljavaju zakonsku regulativu. Mi moramo raditi u vrlo čistim, da ne kažem, polusterilnim uvjetima. Dakle, mi sad apsolutno nemamo uvjete za odvijanje radnih procesa”, kaže Sanja Balen, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu.

U riječkom KBC-u još ne znaju hoće li Ministarstvo pokriti troškove, a šteta bi mogla dosegnuti milijune. Popravci mogu početi tek kada kiša stane.

U svom je lijevanju zamutila i sva izvorišta pa stanovnici riječkog područja moraju prokuhavati vodu. Kiša je danas bila nešto slabija, no već za vikend očekuju se pljuskovi. Rijeka bi tada mogla opet plivati.
Ida Balen

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari