ŽUPA SV. KRIŽ

VIDEO Omiljeni riječki župnik Kristijan Zeba: “I Papa Franjo je rekao – nema cjenika za mise!” Ipak, tu su prilozi i taksovnik…

Idi na originalni članak
Foto: RTL/Facebook

Vatikanski dokument, koji naglašava i da svi župnici moraju voditi skroman život, Hrvatska biskupska konferencija još nije dobila

Oglas

U Vatikanskom dokumentu od sada stoji da se svete mise ne smiju naplaćivati. Papa Franjo jasno je poručio da niti jedan vjerski obred, pa ni misa zadušnica, ne smiju imati cjenik.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Riječki župnik Kristijan Zeba, iskreno priznaje, bez pristojbi Crkva ne može funkcionirati, ali ne pod pojmom cjenika i naplata.

“Ja se isto zalažem da sam sebi kažem da to ne smije biti na prvom mjestu, nema cjenika. Sveta misa se ne može platiti. Postoji stipendij koji je kod nas 50 kuna za misnu nakanu. Ako postoji obitelj koja nema tih 50 kuna, svećenik će odslužiti svetu misu, a neće uzeti tih 50 kuna, tako ja isto činim”, pojasnio je Zeba koji je župnik župe Sv. Križa u Rijeci.

Po sadašnjoj situaciji, svaka nadbiskupija ima propisani taksovnik kojeg se mora pridržavati svaki župnik. Cijena ovisi od biskupije do biskupije.

Prema taksovniku riječke biskupije, vjenčanje, primjerice, stoji 200 kuna. Isto toliko je i sprovod. Krštenje se ne bi smjelo naplaćivati, jedino ako obitelj želi dati dar. Što se tiče krizme i pričesti, dogovara se s obitelji, uglavnom stoji oko 80 kuna.

Petra se uskoro udaje, a nije ni znala da će trebati platiti taksu.

“Iskreno nisam ni znala da je postoji ta taksa. Patit ćemo, nisam mislila da je besplatno, tako da se slažem s time”.

Svaka župa trebala bi voditi transparentno financije, poručuje velečasni Zeba.

“Mi svaki mjesec predajemo u nadbiskupiji financijsko izvješće koliko je ulaza u župu bilo od strane darova, pristojbi, taksi, milostinje, sve što smo u tom mjesecu dobili. To se upisuje i predaje se u biskupiju, koliko je župa dobila koliko ide u biskupiju, jer 20 posto od milostinje ide u nadbiskupiju, a ostatak ide u župu”, pojasnio je Zeba.

Od toga svećenici žive, ali sa župljanima dogovaraju na što će potrošiti novac.

“Kada procijenim da treba učiniti neku akciju, evo konkretno prošle godine smo napravili centralni veliki križ, ja kažem koliko košta i mi skupimo. Kada se skupi zaustavim akciju. Tako smo napravili dosta stvari”, kazao je Zeba.

Upravo zato, svećenika Zebu vole njegovi župljani.

“Genijalan je. Ima toliko kontakta s mladima, toliko privlači mlade i ostale vjernike. Svaka mu je riječ i propovijed na svojem mjestu”, kazao je vjernik Ivan o svom svećeniku.

Vatikanski dokument, koji naglašava i da svi župnici moraju voditi skroman život,  Hrvatska biskupska konferencija još nije dobila. O nemu će vjerojatno raspravljati tek na jesen na svom redovitom zasjedanju.

Vijesti.hr

Exit mobile version