ONI TREBAJU NAŠU POMOĆ: Oboljela djeca u Dječjoj bolnici Kantrida nemaju čekaonicu

Idi na originalni članak
Foto: Dječja bolnica Kantrida (Ilustracija/RTL)

Ako i vi želite pomoći da bolnice imaju i nešto više od wc papira – evo prilike. Za djecu oboljelu od raka u Dječjoj bolnici Kantrida – nema čekaonice. Mali junaci svakodnevne terapije čekaju na hodniku

Oglas

Ovo su Tin i Matija. Njihove bi želje trebale biti klasične tinejdžerske, ali život ih je prisilio da budu posve drukčije. Treba im čekaonica. Ugodna, opremljena, izolirana.

“Prostorija za čekanje je vrlo mala, ne smijemo svi se miješati u istu prostoriju, jer svi imamo različite dijagnoze”, kaže Tin Pribanić iz Rijeke.

Na Odjel za hematologiju i onkologiju u Dječju bolnicu na Kantridi dolaze oboljela djeca iz tri županije. Primorsko – goranske, Istarske i Ličko senjske. Mnogi putuju kako bi došli u dnevnu bolnicu. Dok čekaju – umjesto da se opuste – za njih su tu hodnik i neudobni stolci. Prostor čekaonice je zapravo dio stubišta zgrade.

“Otprilike se vrtimo između desetak do 15 djece dnevno. Kapacitet odjela nam je 12 bolničkih kreveta, koji su najčešće svi popunjeni”, kaže Marina Knežević Milavec, glavna sestra Odjela za hematologiju i onkologiju.

Tin se na onkologiji liječi od veljače prošle godine, Matija je ovdje od prošlog lipnja.

“Ima nas puno, premalo je mjesta. Neki moraju sjediti vani, neki unutra, svi se miješamo”, kaže Matija Katalinić. Neviđena požrtvovnost bolničkog osoblja nažalost nije dovoljna. “Nikad ne znate i vaše dijete može nažalost završiti ovdje”, kaže Dijana Brnčić, Matijina majka.

Zajedno im možemo pomoći, pozivom na broj 060 9009 (OVDJE).

Da uvjeti za njihovu borbu s bolešću budu dostojni pobjednika, jer oni to jesu. Matija će nakon te pobjede biti košarkaški trener i fizioterapeut. Tin će biti vrhunski kuhar i uvijek strastveni navijač Rijeke. Ali, dijelit će isti ponos – da su svojim glasom donijeli promjene za nove male pacijente.
Ida Balen

Exit mobile version