SUPER

Otvorena gradilišta u Općini Jelenje: Novi most u Rastočinama i potpuno uređenje polazišne točke za Hahlić

U Podkilavcu, u predjelu Rastočina, započela je izgradnja značajne komunalne infrastrukture. Mehanizacija upravo radi na terenu. Naime, radi se o dobro poznatoj polaznoj točki za Grobničke Alpe, odnosno Planinarski dom Hahlić.

– Na ovaj zahvat odlučili smo se u suradnji s Hrvatskim vodama jer je postojeći most bio dotrajao i statički narušen. Kroz ovaj zahvat saniramo dio vodotoka Zale, a također se grade novi upornjaci i most koji će biti širine 4,20 metara i imat će punu veću nosivost nego postojeći, kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.

Marčelja dodaje kako su to sve preduvjeti za daljnji razvoj cikloturizma na području Općine Jelenje i polazišne točke za naše Grobničke Alpe i za nadaleko poznati Hahlić, a korist će imati i lokalno stanovništvo koji ovaj prijelaz koristi za odlazak na svoje posjede.

– Nakon građevinskih radova pristupit ćemo i daljnjim aktivnostima na ovom lokalitetu. Tako da je već u fazi pripreme i realizacije priključak za struju, dolazi javna rasvjeta. Također, uredit će se prostor kroz asfaltiranje ovog djela. Postavit će se i velike info karte za planinare i bicikliste, kao i klupice za odbor ili presvlačenje prilikom odlaska u prirodu, kazao je Marčelja.

 Sve smo to i obećali našim sumještanima u programu pod nazivom Dokazana snaga Jelenja prema kojemu sada i radimo. Područje Rastočina tako će uskoro dobiti osam poboljšanja komunalne infrastrukture, koja će svakako biti vidljiva i ostati generacijama u nasljeđe: novi i širi most preko Zale, uređuje se tok Zale, nova parkirna mjesta, javna rasvjeta, uređenje polazišne točke za Hahlić, jumbo karta planinarskih staza s GPS navigacijom, jumbo karta biciklističkih staza s GPS navigacijom, klupice i koševi za smeće, poručuju iz Općine Jelenje.

Uz Rastočine, komunalni radovi izvode se i u Podhumu. Naime, proširuje se zgrada Dječjeg vrtića Grobnički tići, a jasličari će dobiti svoj prostor. U tijeku je realizacija projekta proširenja zgrade Dječjeg vrtića Grobnički tići u Podhumu, koji će riješiti problem nedostatka adekvatnog prostora za najmlađe.

Vrijednost radova procjenjuje na oko 400 tisuća kuna, od čega je najveći dio sufinanciran iz vanjskih izvora. Sredstva u iznosu od 200 tisuća kuna osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Sa 100 tisuća kuna u projekt proširenja uključila se i Primorsko-goranska županija, dok je ostatak financijskih sredstava osigurala Općina Jelenje. Radovi se izvode na zgradi u vlasništvu Općine Jelenje, u postojećim gabaritima, ističu u Općini Jelenje.

Odmah do naselja Podhum, u Sobolima, uređuje se spomenik Podhumskim žrtvama u kojem je jedan od investitora također Općina Jelenje. Spomenik je u lošem stanju i zahvaljujući podršci Županije, Općine Čavle i Općine Jelenje započela je njegova sanacija, u sklopu koje rekonstrukcija glavnog obeliska i okolnih zidova i ploča, kao i grobova na tlu. Radovi na sanaciji spomenika uključuju odstranjivanje betona s pukotina, čišćenje armature, gletanje cijele površine, zamjenu oštećenih kamenih elemenata, izradu i postavu nedostajućih kamenih elemenata na polju kosturnice.

Ukupna vrijednost radova na svim trima gradilištima prelazi preko 1 milijun kuna. Radi se o značajnim investicijama u Grobničkom kraju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari