DO SAD NEVIĐENO

Video | Općina na otoku Krku prodala državno zemljište: ‘S tim novcima mogli smo besplatno slati svu djecu u jaslice i vrtić 8 godina!’

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ovo će, kaže novi načelnik, stopirati investicije i razvoj općine i dodaje da su državi zbog sličnog poteza bivše vlasti već platili 125 tisuća kuna

Općina je prodala tuđu zemlju. Ali ne bilo čiju, već državnu.

Priča stiže s Krka, a optužbe na račun bivše vlasti iznosi aktualna.

Punat mora u državnu kasu uplatiti milijune, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Tu se nalazi 3182 metra kvadratnih, koja je bivša vlast općine Punat prodala po cijeni od 730 kuna, a ustvari svo ovo zemljište nije stvarno vlasništvo Općine Punat već po državnom odvjetništvu to je stvarno vlasništvo Republike Hrvatske”, rekao je Daniel Strižić, načelnik Općine Punat.

Zato županijsko državno odvjetništvo sada od Općine traži dva milijuna i tristo tisuća kuna plus kamate od 5,49 % na godinu. Rok za uplatu u državnu blagajnu je 90 dana.

“S tim novcima mogli smo 8 godina besplatno osigurati jaslice i vrtić za svu djecu, mogli smo sljedećih 13 godina plaćati božićnice, odnosno davati božićnice umirovljenicima, mogli smo izgraditi 80-ak novih komunalnih vezova, urediti zgradu tzv. Stare škole u Staroj Baški”, kaže Strižić.

Ovo će, kaže, stopirati investicije i razvoj općine i dodaje da su državi zbog sličnog poteza bivše vlasti već platili 125 tisuća kuna, a tvrdi – bit će toga još, u vrijednosti oko pola milijuna kuna.

“Na gruntovnici, u vlasništvu Općine Punat trebali su provjeriti što je bilo sa datumom 1991. godine, oni to možda nisu provjeravali ili su provjeravali pa bi stavili u ladicu taj dokument, ja vam ne znam, ali znam da je izgubljen novac i sad ga Općina mora vratiti. U tom dokumentu bi pisalo da je to u vlasništvu Republike Hrvatske”, rekla je nezavisna vijećnica Iva Šulina.

Od devetero vijećnika, pet ih je iz redova PGS-SDP i svi su iz bivšeg saziva, a četvero je novih, nezavisnih vijećnika.

Ni bivši načelnik ni općinski vijećnici koji su u prošlom mandatu dizali ruke za prodaju zemljišta, pred našu kameru nisu htjeli stati. Bivši načelnik Marinko Žic, koji je obnašao dva mandata, šalje nam pisani odgovor i najavljuje više informacija idući tjedan:

“Odbacujem svaku odgovornost i štetu po proračun Općine Punat koju mi moj nasljednik na čelu Općine pripisuje. U navedenom slučaju nitko nije oštećen, nitko neće i ne može biti oštećen, a vjerujem da će Općina Punat, kao i za vrijeme dok sam ja bio načelnik, postupiti prema propisima”, kazao je.

Nasljednik kaže da će postupiti po propisima i sve prijaviti DORH-u i USKOK-u, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari