POLICIJA – “GRAĐANI SU SIGURNI!” Iz PGŽ pozvali građane na toleranciju prema migrantima

Idi na originalni članak

Društvenim mrežama počele su se širiti informacije o sve većem broju migranata u cijeloj Hrvatskoj

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Iz Primorsko- goranske županije, kroz koju učestalo prolaze, poziva se građane da ne šire paniku. Posebno se to odnosi na širenje neprovjerenih informacija i fotografija.

No činjenica je da je u Rijeci i okolici bilo provala u objekte građana i ustanova (OVDJE) a ove godine uhićeno je više desetaka migranata. (OVDJE)

A policija uvjerava građane da su sigurni.

“Ne mislim da će se oni zaustaviti i da će nekoga dirati…” kaže Mirjana Šebelja iz Studene.

Primorsko-goranska policija poručuje da treba biti tolerantan.

“Ako se i uoče ljudi koji ne pripadaju podneblju u kojemu mi živimo, što to znači? Da ih treba napasti? Ne,  ne možemo tako, to su samo ljudi. Zovite 192. Ja jamčim da imovina građana na području Policijske uprave primorsko-goranske nije ugrožena, životi građana nisu ugroženi”, kaže Tomislav Dizdar, načelnik PU primorsko-goranske.

U Županiji se o migrantima raspravljalo i na Stožeru civilne zaštite. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina poziva na razum:

„A ne da slikaju i šeraju na društvene mreže, što se najčešće radi. Jer zapravo – treba postupiti onaj tko mora postupiti, a ne da se širi panika među stanovništvom, tako da ja razumijem interes javnosti i nove oblike tehnologije i komuniciranja, ali treba svatko postupati onaj tko je za to zadužen“.

Migranti se najčešće kreću prugama i obilježenim planinarskim putevima. Jedan od onih koji vodi prema granici je kroz Klanu. Neugodnosti ovdje nisu imali.

Kako kaže stanovnik Klane Andrija Starčić: „Pa ja sam uvijek u životu da pomognem čovjeku. A šta ja znam kako da mu pomognem. S čime … da ga sretnem, ja ne mogu nego mu reći dobar dan, a da nemam ništa kod sebe. A da dođe u kuću pitati, kruha bih mu dao. Bez razlike“.

Oprez je, kažu stanovnici, dobar. Ne samo po pitanju migranata, već uvijek kada se radi o nepoznatoj skupini ljudi, ali unaprijed osuđivati ništa dobroga ne može donijeti.

Ida Balen

Exit mobile version