Posjetili smo OŠ Pehlin i pitali riječke učenike i roditelje: Kako preživjeti stres na kraju školske godine?

Do kraja školske godine dana je sve manje, a stresa sve više

Čini se kako generacije školaraca ništa ne nauče od svojih prethodnika. Iako se svake godine ponavlja da učenje i ispravljanje ocjena ne ostavljaju za kraj nastave, savjeti su uzaludni.

U ovom zadnjem tjednu škole uče svi: i odlikaši i oni koji spašavaju živu glavu i love dvojke. Do kraja školske godine dana je sve manje, a stresa sve više. Pitanje je samo kome je teže: školarcima ili njihovim roditeljima ili možda profesorima.

Osmaši iz Osnovne škole Pehlin u Rijeci pišu završno ponavljanje gradiva iz matematike. Uz to, muku muče s gomilom drugih predmeta i zbrajanjem prosjeka ocjena.

“Veliki stres i strah da sada ne zakažem ovaj zadnji tjedan, da ne napravim nešto krivo“, rekao je učenik Marino Saftich.

“Moramo podići ocjene da bi što bolje prošli za srednju školu”, kazao je učenik Fran Linardić.

Glavobolju im zadaje većina predmeta. Ili profesora. Pa se učenici boje.

“Moram ispravit jedan predmet iz kojeg inače, dobio sam ove godine iz svakog ispita jedinicu, pa sam ispravio. Iz geografije, a moram još i matematiku odgovarat“, rekao je učenik Karlo Grubišić.

“Najviše biologije zato što mi je na rubu i moram ispraviti, toga me strah, biologije.P okušam učiti, ali ne znam baš, ja pokušam, ali mi ne ide jer ne znam učiti“, rekao je učenik Simon Simonaj.

Djeca su pod velikim pritiskom

Nije Simon jedini koji priznaje kako ne zna učiti. Baš to ih, žale se školarci, u školi nitko nikada nije učio. Gradiva je more, a na njima je da ga nauče kako znaju i umiju.

Ravnatelj škole kaže, kako stišću i neki roditelji iako je zaključna ocjena odraz cjelogodišnjeg truda djeteta. Zato od iduće školske godine nakon 1.6. roditelji u tu školu neće smijeti i to nije jedina novost.

“Od 1.6. nema više pisanih ispita, ispitivanja pismenih učenika nego samo razgovor s učenicima i vraćanje na ona područja koja su se obrađivala”, izjavio je Željko Šimunić, ravnatelj Osnovne škole „Pehlin“.

Djeca su pod velikim pritiskom bez obzira koji su razred, ali ni roditeljima nije lako.

“Dvije curice, treći razred i peti razred i to je doslovno da sam godišnji trebala uzet da bi uspjeli sve te kontrolne završiti i naučiti, pogotovo peti razred. Prenaporno i preveliki stres i za roditelje i za djecu”, kazala je Danijela Natanelić iz Rijeke.

“Drugi srednje, 1. riječka gimnazija i evo, to je to, jedva čekamo kraj”, rekla je Sanja Žunabović iz Rijeke.

Kada u petak zvono zazvoni za kraj nastave, pravo na slavlje imaju svi. Trebalo je preživjeti još jednu školsku godinu!
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU: