Posjetili smo riječku bolnicu u kojoj se liječila Mila Rončević: ‘Nemojte nas zaboraviti’

Na malom odijelu djeca se liječe po europskim standardima

O malenoj Mili Rončević, djevojčici za čije je liječenje u rekordnom roku skupljen najveći iznos u hrvatskoj povijesti, već osam dana brinu američki liječnici.

A zadnjih godinu dana, Mila se liječila na dječjoj onkologiji KBC-a Rijeka. Odjelu koji je ovih dana zasut pismima građana, i upitima novinara. Sva ta pažnja ide im na živce, ali u goste su ipak primili našu Kristinu Čirjak.

“Molim vas da zapamtite Mila nije jedina. Najmlađe dijete koje leži na ovom odijelu ima devet mjeseci, a najstarije 17 godina”, rekla je za RTL Direkt Jelena Roganović, pročelnica Odjela za hematologiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

U istim sobama gdje se liječila malena Mila – sada je jedanaestero malih heroja o kojima se brine ista liječnica. Samozatajnoj profesorici Jeleni Roganović ovo je život već 30 godina.

“Mila se s nama borila, za nju me vežu nevjerojatne emocije, ona je nevjerojatno ljupka djevojčica. Djeca su neiscrpni motiv, neiscrpni izvor nadahnuća i jedna dijeta djeca dolaze, druga dolaze, rezultati liječenja su izvrsni i oni me zapravo tjeraju da se ne mičem odavde.”

Jedna od njih bila je i Sara Bečirović. Na riječkoj pedijatrijskoj onkologiji liječila se od raka limfnih čvorova.

“S 13 godina sam se razborila psihički sam bila dosta slaba. Cijelo vrijeme sam se bojala da ću se umrijeti. Kada je je došla profesorica ohrabrila sam i kroz liječenje sam bila pozitivna.”

Osim dvoje liječnika o djeci se brine i 15 medicinskih sestara.

“Buđenje je vrlo rano, već oko sedam ujutro, nakon toga je vađenje krvi, podjela terpaije, vaganje, doručak i ona kempoterapije i ostale terapije. Djeca su većinom u sobi. Većini su leukociti toliko niski da im često mi budemo jedini kontakt. Ali, kod nas je veselo, igramo, mazimo, ljubimo, toga nam ne fali”, kazale su Ana Podzer i Sanja Lisac, medicinske sestre.

Na malom odijelu djeca se liječe po europskim standardima. Ali donedavno odjel nije izgledao europski. Obnovljen je donacijama i humanitarnim akcijama.

“Na starom odijelu smo imali skučeni prostor. Puno nam ovisi o tome. Trebaju nam stati pumpe i aparati. Prije roditelji nisu mogli ostajati 24 sata s djecom, sada im je to omogućeno”, tvrdi medicinska sestra Suzana Pavlović.

No još uvijek im nije omogućen stan u kojem bi roditelji koji nisu iz Rijeke mogli boraviti za vrijeme liječenja svojih mališana. Ali, kad se dijete izliječi, sve negativno se zaboravi. Pokazuju to i zahvale…

Naime, nakon humanitarne akcije za Milu dobili su stotine pisama i zahvala, a jedna im je stigla i iz bolnice u Philadelphiji.

“Jedva čekamo da prođe taj medijski pritisak bez obzira koliko je sav naboj pozitiva. Ono što se isto tako bojim da će se nakon tog pritiska ponovno zaboraviti dječja pedijatrija. Mila nije jedina, nit’ sam ja jedina liječnica. Molim zdravstvene autoritete da ih ne zaboravi. Ljudi su pokazali veliko srce, ali ovoj djeci nisu dovoljne kampanje svakih pet, šest godina za svako od njih”, naglasila je Jelena Roganović.
Kristina Čirjak

Više u VIDEOPRILOGU!

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari