POTPISANO! Brod ‘Galeb’ će nakon obnove posjetitelje dočekati raširenih krila

Idi na originalni članak
Foto: Mateo Levak/Riječanin

Obnova broda najvećim se dijelom financira namjenskim novcem iz Europske unije, a sve bi trebalo biti gotovo za najviše 14 mjeseci

Oglas

Nakon niza zastoja, neizvjesnosti, pobune riječke oporbe, teškoća oko financiranja, Titov brod Galeb kreće u novi život. Grad Rijeka i brodogradilište Kraljevica, odnosno, tvrtka Dalmont potpisali su ugovor kojim će u roku od sedam dana početi obnovu broda koji će biti jedna o najvećih turističkih atrakcija u Hrvatskoj.

Više u VIDEOPRILOGU:

Prošlo je desetljeće otkad je Rijeka kupila legendarni Titov školski brod Galeb, a sad je napokon dočekao i potpisivanje ugovora kojim kreće njegova obnova.

(FOTO) Kreće obnova broda Galeb!

Brod će se obnavljati u brodogradilištu Kraljevica, kojeg je predsjednik Uprave tvrtke Dalmot, 2014., podigao iz pepela. Sada će to isto, kažu, napraviti i s Galebom, koji će postati muzej.

“Takvog muzeja nema u Hrvatskoj. Nemate broda koji će postati muzej. On je uistinu brod feniks. Jako sam sretna što smo danas tu i što će on opet imati svoj četvrti život. Bio je strašno pogođen ’41. u Africi”, rekla je Nikolina Jelavić Mitrović, dizajnerica stalnog postava na brodu Galeb.

“Jako velikom umješnošću kapetan ga dovodi do juga Italije gdje je opet na sjeveru Italije obnovljen. Dakle prvi put je bio oštećen, položio je većinu mina na sjevernom Jadranu, tri godine je bio u moru i dan danas ima originalne Fiatove motore”, dodala je Jelavić Mitrović.

Obnova broda najvećim se dijelom financira namjenskim novcem iz Europske unije, a sve bi trebalo biti gotovo za najviše 14 mjeseci.

“Trebamo isposlovati papire, da nam hrvatski registar dopusti brod dotegliti u Kraljevicu, ja se nadam u roku sedam dana da će brod da će biti vezan u Kraljevici”, rekao je Ivan Ivić, predsjednik Uprave tvrtke Dalmont.

“Pobrinuli smo se i da donesemo ovu govornicu s broda Galeb, dakle, ovo je originalni dio broda, koji će naravno biti vraćen na brod”, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i dodao:

“Iako sam u ovih deset godina stvarno prošao svašta i vrlo često bio predmet kritika, pa i poruga, nakon svega nije mi žao i dalje mislim da je odluka o kupnji broda bila dobra odluka.”

Jer i u ovakvom je stanju zanimljiv turistima koje zanima i što će moći vidjeti kada se dovrši obnova.

“Palubu na kojoj je boravio Tito i njegovi gosti, navigacijsku kabinu, kormilarnicu, strojarnicu, sve moguće sadržaje… oni će svi biti muzealizirani“, rekla je Jelavić Mitrović te dodala:

“Galeb je primjer i prekrasnog dizajna šezdesetih, on je u mnogočemu fascinantan brod, mislim da možemo biti svi ponosni na svjetsku baštinu koja će biti u Rijeci.”

Nakon dugih godina novi Galeb posjetitelje će dočekati raširenih krila.
Ida Balen

Exit mobile version