MO HARTERA - ZAJEDNICA U NASTAJANJU

Predstavljeni rezultati projekta Kvartera koji propituje budućnost Hartere i okolnog područja

U ponedjeljak, 5. listopada, predstavljeni su rezultati projekta Kvarterakoji zajednički provode udruga Urbani separe, DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci, Centar za umjetnost i urbanistiku iz Berlina (ZK/U Berlin), međunarodna mreža CityToolbox i Goethe-Institut Kroatien, kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu programskog pravca Slatko i slano.

Program je započeo u 16 sati ispred Plodina u Ružićevoj ulici, odakle su predstavnici MO Hartere – zajednice u nastajanju, zainteresirano građanstvo poveli u šetnju. Šetnja se odvila po ulicama Ružićevoj i Vodovodnoj, dakle, po zoni projekta, a završila je u samoj Harteri gdje u 17 sati započelo predstavljanje projekta.

Na razgovoru u maloj hali Marganovo prisustvovao je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je ovom prilikom poručio kako je ovo područje veliki riječki rekreativni potencijal, ali da je obnavljanje ogromne količine industrijskog nasljeđa koje Rijeka baštini zahtjevan posao.

Podsjetimo, MO Hartera tijekom ljeta 2020. u sklopu Kvartere organizirao je niz kulturnih, sportskih i društvenih aktivnosti kako bi se širi prostor Hartere građanima približio kao idealan za aktivnosti na otvorenom. Glavni cilj bio je pokrenuti raspravu o budućnosti prostora bivše tvornice papira te industrijske baštine Vodovodne i Ružićeve ulice uz kanjon Rječine. Projektom se željelo se doprinijeti i povezivanju ljudi s ovim povijesno važnim gradskim područjem te istražiti potencijal za njegov razvoj, i to kroz ideju kolektivne akcije, prisvajanja prostora i aktiviranja solidarnosti.

U projektu Kvartera sudjeluju brojne riječke organizacije, udruge, građanske inicijative i pojedinci i pojedinke, a popis zasad uključuje Galeriju Kortil HKD-a na Sušaku, Skateboard klub Kvarner, Kreativni kolektiv Kombinat, Pčelarsku udrugu Milutin Barač, Savez udruga Molekula (RiUse centar), Tranzicijsku inicijativu Rijeka, Caffe bar Skradin, Radio Rožu, Kvart za 5 i Urban Hartera Climbing Crew.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari