PRESS KOLEGIJ ŽUPANA: U četvrtak otvaranje preuređene Thallassotherapije u Crikvenici

Teme press kolegija župana Zlatka Komadine bile su najava usvajanja prijedloga županijskog proračuna za 2016. godinu s projekcijom proračuna za razdoblje do 2018. godine, osvrt na održani 4. Invest forum u Opatiji te najava otvaranja preuređene Thallassotherapije Crikvenica.

Župan je najavio da temeljem nove metodologije izrade županijski proračun koji uključuje i osam zdravstvenih ustanova, muzeje te sve pravne osobe, ustanove i uprave kojima je Županija osnivač, kao i plaće za zaposlenike 60 škola, ukupno iznosi 706 milijuna kuna. S plaćama za prosvjetne djelatnike proračun bi iznosio i preko milijardu kuna, međutim te plaće se osiguravaju u državnom proračunu.

Čestitke Miji Negovetić i nogometašima Rijeke

Komadina je iskoristio priliku čestitati “slavuju s Kvarnera”, Miji Negovetić na pobjedi među mladim talentiranim pjevačima u televizijskom showu “Zvjezdice” te nogometašima Rijeke, koji su pobjedom u derbiju preuzeli prvo mjeste nacionalne nogometne lige.

Proračunom se iskazuju financijske mogućnosti i kapaciteti Županije, čemu su dodani i kapaciteti županijske lučke uprave iznosom od oko 50 milijuna kuna godišnje, te Županijske uprave za ceste sa sredstvima u rasponu od 80 do 100 milijuna kuna ovisno o godini, naveo je Komadina.
“To sve proizvodi financijski učinak iz kojeg se vidi orijentiranost ka kapitalnim ulaganjima Primorsko-goranske županije”, istaknuo je župan.

Proračunom su predviđena sredstva za izgradnju prvih faza u lukama Njivice i Punat te je planirana dogradnja pet osnovnih škola za jednosmjenski rad. Tako je već u tijeku izgradnja u školi Kastav, dok slijedi prva faza izgradnje i rekonstrukcije škole Punat sa sportskom dvoranom, kao i škola u Marinićima na Viškovu, u Dražicama na Jelenju te u Čavlima.

Jedan ciklus ulaganja u projekte zdravstvenih ustanova okončava se otvaranjem preuređene Thallassotherapije u Crikvenici, a koje će se održati u četvrtak 5. studenog. Potom u novom ciklusu slijedi dovršetak Psihijatrijske bolnice Rab s izgradnjom dva paviljona slijedeće godine te ulaganje u Lječilište u Velom Lošinju kojima će se kvaliteta usluga podići na višu razinu, najavio je Komadina.

Između ostalog, predviđena su i sredstva za nastavak realizacije projekta na Platku, kojima će se proširiti cesta od Malog Platka prema Platku te počinje izgradnja akumulacija za zasnježenje staze Radeševo.

Odgovarajući na pitanje novinara o kretanjima prihoda Županije, Komadina je pojasnio da otprilike polovicu iznosa proračuna prema dosadašnjoj metodologiji čine decentralizirana namjenska sredstva za financiranje školstva i zdravstva, a preostali dio iz takozvanih županijskih poreza namijenjen je za pokrivanje operativnih troškova svih upravnih tijela te provedbu županijskih projekata. S najnovijim poreznim izmjenama taj dio smanjuje se za 5 milijuna kuna, tako da se iz dijela porezne stope koji je bio namijenjen Županiji sredstva prepuštaju jedinicima lokalne saumouprave na brdsko-planinskom području.

Partnerstvo županije za lokalne projekte trendom umanjenja izvornih županijskih prihoda se smanjuje, a proračun se usmjerava na županijske projekte i razvojne ciljeve, koji obuhvaćaju projekte županijskih pravnih osoba na području gradova i općina, istaknuo je Komadina. (pgz.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari