Prijavljen muškarac koji je zapalio umjetničku instalaciju: ‘Postavit će se novi stog’

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Iako većina Riječana nije razumjela značenje stoga sijena u srcu grada, osuđuju njegovo paljenje

Oglas

Projekt Europska prijestolnica kulture ne prestaje izazivati reakcije Riječana. Tako se još nisu stišali komentari o petokraci koju se planira postaviti na vrh riječkoga nebodera, a zakotrljala se lavina zbog zapaljenog stoga sijena.

Više u VIDEOPRILOGU:

Treći dan prošao je od vandalskoga čina paljenja, policija je našla krivca, ali grad i dalje o tome bruji.

Riječani osuđuju paljenje instalacije

Nije puno ostalo od umjetničke instalacije. Ni nakon tri dana reakcije na Korzu ne jenjavaju. Iako većina Riječana nije razumjela značenje stoga sijena u srcu grada, osuđuju njegovo paljenje.

”Umjetnost je rastezljiv pojam, ja osobno nisam razumio instalaciju, ali zbog nerazumijevanja instalacije mi sigurno ne bi palo na pamet da ju zapalim”, prokomentirao je Riječanin Dubravko Tomljenović.

Policija je pronašla 40-godišnjaka koji je zapalio sijeno, a za kazneno djelo oštećenje tuđe stvari bit će prijavljen državnom odvjetništvu. Materijalna šteta je oko 15.000 kuna.

Simbol žetve

”Pitali smo se je li slučajno ili namjerno. Je li to neka poruka prijestolnici kulture? Ali što god da se priča i o EPK i o Kožariću, najgore je kad se o kulturi ne priča”, smatra Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke.

„Stog sijena“ kipara Ivana Kožarića trebao je simbolizirati žetvu kulturnih događaja kojih će ove godine u Rijeci biti na stotine.

”U dogovoru s obitelji gospodina Kožarića vjerojatno će se postavit novi stog i nadam se da će to ipak onda imati jedan sretni završetak bez obzira da li se ta instalacija nekom sviđa ili ne”, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Prvog dana veljače Rijeka će svečano proslaviti europsku kulturnu titulu, a onda slijedi more projekata. Nema sumnje da će mnogi od njih dići prašinu, rasplamsati polemike i uzburkati grad. To je cilj umjetnosti i to je cilj Rijeke.
Maja Brkljača

Exit mobile version