PRVI U HRVATSKOJ: Općina Jelenje onome tko udomi psa godinu dana plaća njegove troškove!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Općina Jelenje donijela je odluku koja je razveselila ljubitelje životinja

Tko god udomi psa, Općina će mu godinu dana sufinancirati hranu i ostale potrebne troškove.

Uvjet je da je pas u azil u Liču doveden baš s Jelenja. To je, poručuju, način da se potakne udomljavanje.

Ovo je sirotište za pse. Tko god se približi, izlaze mu ususret u nadi da će biti odabrani i da ih nitko više nikada neće izbaciti

Medek, Lenon i Lipa – u sklonište u Liču dovedeni su iz Jelenja. Općina poziva da ih se udomi, a onome tko to učini smanjit će se troškovi.

Općina Jelenje donijela je odluku koja je razveselila ljubitelje životinja. Tko udomi psa, općina će mu godinu dana sufinancirati hranu i ostale potrebne troškove.

Uvjet je da je pas u azil u Liču doveden baš s Jelenja, a ovo je, poručuju, način da se potakne udomljavanje

”Još uvijek ima puno neodgovornih ljudi koji uzmu psa, a ne razmišljaju što i kako taj pas nosi u njihovom životu – vama se život promijeni nabolje, ali netko ne razmišlja tako”, upozorava Milka MIjanović, veterinarka i voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje Lič.

Jedinice lokalne samouprave imaju obavezu zbrinjavanja životinja s njihovog područja.

”Na ovaj način smanjili bi dnevni trošak, koji se kreće i do 1.300 kuna po psu. Udomili bi psa u neku obitelj na primjereno mjesto i na human način, a pomogli bi i tim udomiteljima da u prvih godinu dana imaju osiguranu hranu i brigu za tog psa”, objašnjava Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.

Podrazumijeva to veterinarski pregled, tretiranje protiv nametnika i 200 kuna mjesečno kroz godinu dana.

‘I sam bih da nemam psa, udomio psa i lijepo je da se potakne ljude da udome životinje i da se pomogne životinjama”, smatra Toni iz Jelenja.

Ervin se bavi uzgojem pasa s rodovnikom i podržava ovakve poticaje: ”Oko pasa je briga i treba ih održavati i čistiti i jako sam zadovoljan ovakvom odlukom”.

Ova bi odluka, nadaju se u Jelenju, ljude mogla potaknuti da si život uljepšaju jednim klupkom bezuvjetne ljubavi.