REPORTAŽA IZ GORSKOG KOTARA

Video | REPORTAŽA IZ GORSKOG KOTARA Zima, led, cijene…: ‘Drva za ogrjev su ovdje najskuplja’

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Duge zime, veća potrošnja struje, preskupa drva. Snijeg, led, zatrpani automobili.

Hrana najskuplja u posljednjih deset godina, gorivo najskuplje ikad. Drastičan rast cijena struje i plina tek nas očekuje.

Svima je teško, a posebno stanovnicima Like i Gorskog kotara. Zima traje dugih devet mjeseci… To je Gorski kotar kakvog ne vide vikendaši i izletnici, ali ga osjećaju njegovi stanovnici. S Goranima je razgovarala Ida Balen za RTL.

Više u VIDEOPRILOGU:

Dina Štimac iz Crnog Luga ekipi RTL-a pokazala je nekoliko jakni svoje unuke. Netko bi rekao što će joj toliko jakni, ali taj netko ne živi u Crnom Lugu.

“Unuka mi ima 16 godina, normalno da ona hoće bit malo drugačija odjevena. Ne možeš bit samo na jednoj jakni, to mora bit više jakni, da jakne moraju bit toplije, da nije to kao u Primorju”, kaže Dina Štimac iz Crnog Luga.

Uz pucketanje vatre sve se zaboravlja. Ali onaj tko sam mora kupiti drva ne može zaboraviti koliko ih je platio. U prosjeku je po obitelji potrebno oko 40 metara.

“12, 13 tisuća kuna, samo da ih dopeljem pred kuću, a plus poslije rezanje, cijepanje i pripremanja, šest mjeseci ih moraš sušit da bi mogao ostat živ”, rekao je Miloš Stojanović iz Delnica.

Oni koji žive s drvećem, a od njega su nekada i živjeli, sada drva za ogrjev kupuju u inozemstvu.

“Drva su najskuplja u Hrvatskoj, u Gorskom kotaru su najskuplja”, kaže Stojanović.

Gradonačelnica Delnica upozorava da Brdsko-planinski zakon nije napravljen po mjeri Gorana.

“Zakon sam po sebi je je dobar, ali temeljem zakona treba donijeti i neke mjere. Mi smo u prethodni varijantama imali i veći povrat poreza, odnosno, imali smo veći odbitak. Trebalo bi možda donijeti iz svih onih mjera koje su predložene, barem tri konkretne za koje bi ljudi mogli reći, aha, to se odnosi na sve one koji žive u planinskim područjima”, rekla je Katarina Mihelčić.

Smatra da bi država trebala pomoći kod financiranja vrtića, javne rasvjete. Ljudima i kod kupovine automobila. Niz je tu sa strane nevidljivih problema zbog kojih je i u Delnicama, po novom popisu, 17 posto manje stanovnika.

“Nadamo se uvijek da će bit bolje, pokušavamo i mlade dobiti ovdje. Nešto mladih je došlo, ali to je sve malo”, rekla je Delničanka Krunoslava Gašparac.

A ako ih država ne shvati ozbiljno, bit će ih, kažu, i manje. Tek će šuma pamtiti prave Gorane, primajući pod svoje grane one kojima je privlačna dok je gledaju iz luksuznih vikendica, ali samo nekoliko dana, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari