Riječani u strahu, direktor “Rijeka plusa” smiruje javnost: “Putnici Autotroleja su sigurni”

Photo: Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

Riječani strijepe od javnog prijevoza

Sve je veći strah stanovnika Rijeke i riječkoga prstena koji se koriste javnim prijevozom gradskim autobusima Autotroleja.

U posljednjih godinu dana autobusi se sve češće kvare, a često i zapale tijekom vožnje. Kao što je to bio slučaj ovoga tjedna…

Ali nije to jedina briga riječke tvrtke. Detalje ima Maja Brkljača – više u videoprilogu!

Autobus u garaži čeka vještačenje. Mehaničari su popravili motor, ostavili ga da radi četiri sata pa krenuli na pokusnu vožnju. Na zaobilaznici prema Grobniku motor je planuo, a buktinja progutala sve.

“Ovo što prenose određeni portali ili određene političke opcije, kako se uopće ne održava, nego da se fingira održavanje i takve fakture šalju apsolutno argumentirano odbacujem, znači tu radi 77 ljudi u službi održavanja”, rekao je Željko Smojver, direktor Rijeka plusa.

Direktor Rijeka plusa, gradske tvrtke koja održava vozni park Autotroleja umiruje građane i kaže kako autobuse ne puštaju u promet dok se ne utvrdi da su 100 posto ispravni i dok se za rezervne dijelove ne tvrdi jesu li originali ili zamjenski.

“Ne može se ugraditi nešto što nije atestirano i što nije dobilo sve certifikate u Republici Hrvatskoj”, dodaje, a putnici su, tvrdi, sigurni.

“Naravno da se brinemo, pogotovo što naša djeca i unučad idu u školu, stariji, mi penzići isto stalno điramo”, kazala je Branka Brlić, stanovnica Rijeke.

U godinu dana planulo je šest autobusa. Posljednji, star 11 godina, s više od 700 tisuća prijeđenih kilometara. Ostali imaju oko milijun. Sada kupuju nova 54 autobusa, od kojih 20 samo ove godine. Postojećima je, kao i u ostatku Hrvatske, prosjek starosti 12 godina. Sadašnjih 313 vozača nije dovoljno pa je red vožnje već reduciran.

“Nama, da bi mogli normalno funkcionirati, znači da bi mogli ispoštovati vozni red i realizirati sve polaske nedostaje barem 30 vozača”, rekla je Kristina Prijić, glasnogovornica Autotroleja.

Otkrivaju kako je početna plaća 6, 5 tisuća kuna, a s dodacima za radni staž i smjenu penje se i do 8,5 tisuća kuna. Unatoč tome, na natječaj im se još uvijek nitko ne javlja.

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari