Riječanka savjetuje i smiruje situaciju: ‘Ovaj virus nije nešto jako opasan…’

Idi na originalni članak

Dok svi govore i pišu o koroni, taj isti virus se poklopio sa sezonom gripe. Od nje je u Hrvatskoj ove sezone više od 40 tisuća oboljelih i 14 umrlih

Oglas

Nema znanstvenika ni stručnjaka koji ovih dana nije imao potrebu stati na loptu i reći, nema mjesta panici.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Ovaj virus nije nešto jako opasan. Jedan od razloga je zašto se Svjetska zdravstvena organizacija i sve zemlje koje imaju virus trude ga zadržati da se ne proširi na druge zemlje, nije zato što taj virus izaziva neku ogromnu bolest, nego zato što se radi o novom virusu”, kazala je Vanda Juranić Lisnić s medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Krenuo je iz Wuhana. Profesor Štagljar kaže tek je 0,7 posto stanovnika tog grada zaraženo. I podatke o smrtnosti je stavio na papir.

“Ako ste stariji od 80, godina, a zaraženi ste COVID-19 virusom, šansa da umrete je 14.8%. Što opet implicira da će 85.2% ljudi ozdraviti. Ako ste stari između 50-60 godina, imate 1.3% šanse umrijeti ako ste, ne daj Bože, zaraženi s virusom. Za mlađe od 40, šansa je 0.2%. dakle 99.8% mladih ispod 40 godina koji se zaraze, će ozdraviti”, izjavio je profesor sa Sveučilišta u Torontu Igor Štagljar.

Vanda Juranić Lisnić je i članica Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva. Cjepiva još nema, bit će, ali prije toga evo nekih savjeta.

“Prati ruke redovito, ako se kihne, kihnuti u lakat, a ne ovako da lete zaražene, odnosno potencijalno zaražene kapljice okolo, ili u dlan pa tim dlanom dirati okolo. MASKE NEMOJTE kupovati, posebno ogromne kutije i onda još ispraznite sve zalihe. Maska nije nikakva garancija, a još k tome većina ne zna tu masku pravilno staviti”, dodala je Juranić Lisnić.

Koliko je mala vjerojatnost da će se netko zaraziti, Štagljar dodaje i činjenicu da Kina ima više od milijardu i 300 milijuna stanovnika.

“To znači da u zemlji odakle virus dolazi, 99.9945 % stanovništva nema virus i da, ako posložite 10.000 Kineza, pet će ih imati virus, a 9995 neće. Eto koliko je virus zarazan”, kazao je Štagljar.

Dok svi govore i pišu o koroni, taj isti virus se poklopio sa sezonom gripe. Od nje je u Hrvatskoj ove sezone više od 40 tisuća oboljelih i 14 umrlih.
Leona Šiljeg

Exit mobile version