POVREDA OSOBNOSTI

Video | Riječanka tužila svoju frizerku, tražila odštetu od 30 tisuća kuna! ‘Imala sam noćne more nakon šišanja’

26.04.2020.., Zagreb - Ilustracija za rad u frizerskom salonu u doba pandemije koranavirusa. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Ubuduće bismo kod odlaska frizeru mogli potpisivati izjavu kojom potvrđujemo da smo svjesni kako možda na kraju nećemo biti zadovoljni

Bizaran slučaj iz Rijeke počeo je 2018., kada je klijentica frizerskog salona, inače medicinska sestra, tražila da joj kosa bude iznimno bijela, ali bez blajha te da se to napravi profesionalnom bojom koja ne oštećuje kosu.

No, na kraju nije bila zadovoljna, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Predsjednica komisije za majstorske ispite frizera kaže da do toga može doći i jer klijenti često prešućuju što su sve prije radili na kosi.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Jednostavno zato što klijenti ne percipiraju neke informacije kao bitne, a nama su izuzetno bitne. I onda kad ja kažem šta imate na kosi? Kažu ništa, ja tu ipak nešto vidim”, ispričala je Aleksandra Oparov, predsjednica ispitne komisije za majstorske ispite za frizere.

Frizeri će se ubuduće morati bolje zaštititi

Žena iz ove priče tužbu je temeljila na tvrdnjama da joj je kosa nakon bojenja izgubila 60 posto volumena i 40 posto mase, da je morala, zbog toga, ići na skupe tretmane kose i ugraditi ekstenzije. Zato je, navodi, imala noćne more da će se probuditi ćelava, a ona je organizatorica koja se pojavljuje u javnosti.

“Sasvim sigurno u mom životu sam imala frizura koje mi se nisu sviđale i boja koja mi se nije sviđala. Nije mi palo na pamet tužit frizerku, kad je čovjek zadovoljan sa sobom onda frizerka i frizura nemaju veze”, kaže Sofija Bukvić iz Rijeke.

Na koncu, frizerka umjesto traženih 30 tisuća, treba platiti dvije tisuće kuna. Prema svemu sudeći, nezadovoljna tužiteljica će sama snositi i sudske troškove.

“Jer se parnični troškovi dosuđuju razmjerno uspjehu u sporu, postoje pravila na koji način se taj trošak obračunava i ukoliko je on srazmjerno u nekom manjem postotku, dosuđena odšteta, onda postoji opasnost da bi upravo troškove postupka morao snositi tužitelj”, objašnjava odvjetnik Boris Gregović.

Drugim riječima, ovaj je slučaj bio neuspjeh za tužiteljicu.

Je li to neka amerikanizacija da to tako nazovem, kako biste vi to ocijenili?

“U Americi vi dođete u goste kod prijatelja, poskliznete se na bazenu, ovaj će bez problema tražiti odštetu od vas”, tvrdi Gregović.

U cijeli je slučaj uključen i vještak, koji je zaključio da nezadovoljna žena nije imala trajne posljedice, da nije morala ugrađivati ekstenzije i ići na skupe tretmane, no da joj je osobnost ipak povrijeđena jer joj je izgled važan u javnim nastupima.

Zaključuje da je slučaj medicinske sestre i organizatorice iz okolice Rijeke pokazao da će se frizeri možda morati bolje zaštititi.

Ubuduće bismo, kaže, kod odlaska frizeru mogli potpisivati izjavu kojom potvrđujemo da smo svjesni kako možda na kraju nećemo biti zadovoljni.

Tako izgleda amerikanizacija u praksi, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari