Riječki tinejdžeri ludi za srpskim youtuberima: Sve više koriste i srpske izraze

U videima se koriste lokalni govori i žargoni koji se onda implementiraju i u naš razgovorni jezik

Ni Facebook, ni Instagram nisu im do koljena – među tinejdžerima u Hrvatskoj vlada Youtube groznica. Uz to, sve više njih prati srpske youtubere zbog kojih su u njihov žargon ušli izrazi susjeda.

Novo doba donijelo je nove trendove s kojim su suočeni i psiholozi i jezikoslovci.

Možda ne starijim generacijama, ali zato među brojnim tInejdžerima u Hrvatskoj, pa i ovim riječkim, Baka Prase i Đota free style, samo su neki od dobro poznatih imena u njihovim mobitelima. Jer, masovno se na mobilnim telefonima gledaju sadržaji regionalnih zvijezda Youtubea, više strane i srpske nego hrvatske.

Neke od popularnih Youtubera iz Srbije prati više od milijun ljudi. Online publiku zabavljaju komentiranjem video igara i svojim svakodnevnim zgodama i nezgodama.

Mlađe privlače izlaganjem svakodnevice na Internetu, a susjedi su u tome opušteniji – smatra zagrebačka youtuberica.

Dobra zabava ne poznaje granice

“Mislim da zato što su vrlo spontano, što se kod njih ne pazi na riječnik, kod nas to još nije slučaj, kad nas se pazi dok se snima, opušten si, ali paziš što ćeš reći, kaže za RTL Danas youtuberica Ana Zibar.

A u videima se koriste lokalni govori i žargoni koji se onda implementiraju i u naš razgovorni jezik. Ipak, na lokalni govor i žargone ne može se previše utjecati – smatra stručnjak za jezik.

“Trebamo biti vrlo oprezni i ne smijemo dopustiti njegov nekontrolirani razvoj ili dopustiti da bez ikakve kontrole u hrvatski standardni jezik ulaze oblici koji ne pripadaju hrvatskom jeziku” smatra Marko Alerić, Filozofski fakultet u Zagrebu.

Psiholozi imaju nešto drukčije brige. Roditelji bi prije svega trebali pratiti kakve sadržaje njihova djeca gledaju, a postoji i strah od okoline.

“Ako u njegovom okruženju druga djeca to ne rade, da na neki način bude prokazano, možda ga izolirati, ne tući, ili možda posumnjati u hrvatsko svojih roditelja kad mu daju da koriste takve izraze”, rekla je psihologinja Mirjana Nazor.

Dobra zabava očito – ne poznaje granice.
Donna Diana Prćić

Više u VIDEOPRILOGU: