RADNIČKO NEZADOVOLJSTVO

Video | Riječki vatrogasci žale se na niske plaće, vozači Autotroleja se pripremaju ići u štrajk podrške tetama iz vrtića

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Vrhunac je nezadovoljstva u gradskim dječjim vrtićima, među vozačima autobusa, ali i vatrogascima. Svi dobivaju plaću iz gradske blagajne

Nakon što su zaposlenici riječkih gradskih tvrtki javno potvrdili da će u štrajk o tome bruji cijeli grad.

Vrhunac  je nezadovoljstva u gradskim dječjim vrtićima, među vozačima autobusa, ali i vatrogascima. Svi dobivaju plaću iz gradske blagajne, ali osim što tvrde da je preniska žale se i na loše uvjete rada, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Provjerili smo što muči radnike, ali i imaju li podršku svojih sugrađana! Maja Brkljača

Riječkim vatrogascima je dogorilo. Na svakoj intervenciji glava u torbi, a žale se plaća je niska, gotovo i upola niža nego kolegama u pojedinim postrojbama po Hrvatskoj. Traže 600 kuna više i naknadu za topli obrok. Najavljeni štrajk u veljači krajnja je mjera.

Adem Havić, Rijeka: “Njihov je posao jako odgovoran, imam čak i prijatelje koji rade i jako su malo plaćeni, ja sam mislio da je daleko više.”

Mehmedalija Avić, Rijeka: “Težina posla je očajna, on mora ići u vatru skakat, borit se za sve ali plaća je nikakva.”

U mirovini je, a 25 godina vozio je u Autotroleju pa podržava kolege: “Neka im dignu plaće, sad ljudi imaju tamo jako male plaće, pogotovo ovi novi dečki kad dođu, oni imaju oko pet hiljada kuna plaću to je ništa.”

Vozač Dario Dubrović kaže da je posao fizički i psihički iscrpljujuć: “Nikoga, ne podcjenjujem ničiji posao, mislim posao gdje ti kad ujutro sjedneš u bus, kad potpišeš ovaj ovdje nalog, znači samo ću vam pokazat nalog koji se potpiše, odgovaraš za sve te ljude u busu.”

Zato su idućih dana spremni na štrajk upozorenja, a ujedno i solidarnosti sa zaposlenicima dječjih vrtića koji će u štrajk 21. veljače.

Vesna Majnarić, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Rijeka:

“39 godina radnog staža u predškolskom odgoju, da li sam žalosna jesam, da li mi je dosta meni i svima nama je, ono što bih vam ja htjela reći, s čime bi javnost možda trebala bit upoznata da ovaj štrajk je proizašao ne samo zbog materijalnih potraživanja nego i zbog uvjeta rada.”, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari