ZIMA, ZIMA...!

Video |RIJEKA JUTROS NA -3! Danas vrhunac hladnog vala u Hrvatskoj; Evo kada nam slijedi zatopljenje

Idi na originalni članak
Foto: Mateo Levak/Riportal

Hladni val i debeli minusi iz Europe stigli su i do Hrvatske. U subotu se očekuje pretežno oblačno i vrlo hladno zimsko vrijeme. U drugom dijelu dana u Gorskom kotaru može biti slabog snijega. Puhat će umjerena i jaka bura, lokalno s olujnim i orkanskim udarima, naročito na Kvarneru

Oglas

Rijeka se u subotu probudila s temperaturnim minusima! Ovisno o dijelovima grada i prigrada, temperatura zraka kretala se od -2 do -6 stupnjeva Celzijusa, na rubovima riječkog prstena i niže!

Zbog olujnog vjetra autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje zatvorena je za sve skupine vozila, a obilazak je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca – DC27 i DC50), izvijestio je u subotu ujutro HAK.

Više u VIDEOPRILOGU:

Slab snijeg pada u dijelu Dalmacije, kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale je državnom cestom kroz Gorski kotar – DC3),
Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i Paški most.

Na Krčkom mostu (DC102) zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Pula-Zadar, trajektne linije: Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Lopar-Valbiska i Sobra-Prapratno.

U petak gotovo da nije bilo mjesta u Hrvatskoj gdje se temperatura nije spuštala u minus, pa je tako u nekim dijelovima ona u petak bila i -16 stupnjeva. Kada nam slijedi zatopljenje i kako se zaštititi od ovih hladnih dana, saznajte iz reportaže RTL-a koju prenose Vijesti.hr.

Hladna fronta zaledila je Hrvatsku. Dio cesta bio je teško prohodan, a zbog olujnog vjetra neke su dionice bile i zatvorene. Najniža temperatura od -16 zabilježena je na Zavižanu, a tek za koji stupanj bilo je toplije u Delnicama.

“Pa hladno je, ali bilo je i minus 20, pa mi smo na to naučeni, pa to je kod nas normalna zima”, rekla je Biserka Tomac, Delnice.

“Mislim da je najgore jugo i kišurina. A ovo je za nas prekrasno”, rekao je Željko  Erent, Plešce. U Šibeniku se zaledila i voda u fontani. A uz hladnoću i poledicu probudili su se i Zagrepčani. No, neki su na ovakvu zimu ipak naviknuli.

“Uopće nemam problema s hladnoćom. Sve je dobro dok ste dobro odjenuti. Uvijek možete skinuti višak odjeće, ali je ne možete odjenuti ako je nemate”, rekla je Katarina Lučić, Kanada.

A upravo za one koji nemaju gdje u ove zimske dane – tu je Dobri dom za beskućnike. Uz epidemiološke mjere nude noćno dežurstvo.

“Od večeras 15. pa do 21. veljače otvaramo vrata ove pučke blagovaonice od 8 navečer do 7 ujutro za sve naše građane koji tijekom noći i nastavno na ove niske temperature nemaju smještaj”, rekao je Alen Župan, ravnatelj Ustanove Dobri dom grada Zagreba.
Ovdje će moći ugrijati se uz toplu šalicu čaja, obrok ili pogledati televiziju – te boraviti koliko god žele.

“To bi bilo super. Jer ovo nam nije dosta. Pogotovo u zimske dane, a ljeti još nekako”, rekla je Đurđica, Zagreb.

Da ovakve temperature mogu biti opasne, upozoravaju i liječnici. Velik dio zaprimljenih pacijenata imao je plućne i srčane tegobe, a već je bilo i pravih zimskih nezgoda.

“Jutros smo imali smo jednu intervenciju. Jedna starija osoba je pala na ledu i ozlijedila se. Ako se mora već izaći van, potrebno je slojevito se oblačiti, ruke zaštititi, znači uzeti rukavice staviti si kape, šal”, rekla je Dejana Martinić, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba. Još 10-ak dana budit će nas hladnoća, a noći će biti…

“Vrlo hladne. U unutrašnjosti ćemo ići i do minus 10, u gorju čak i ispod minus 15. A još će se hladnije činiti na samom Jadranu gdje će puhati olujna, na udare orkanska bura”, otkrio je Dorian ibarić, meteolorog RTL-a. A vrhunac hladnoće očekuje se za vikend. Ona će malo popuštati u novom tjednu, kada će i vjetar oslabjeti, prenose Vijesti.hr.

Maja Brkljača/Nataša Vidaković/Vijesti.hr

Exit mobile version