RIJEKA NAPOKON FILMSKI JUNAK! Tv-serija “Novine” Dalibora Matanića večeras otvara sezonu u Art kinu Croatia!

Foto: editfiume.com

Radnja serije/filma smještena je u imaginarini, lučki, posttranzicijski grad kojeg “glumi” Rijeka. “Novine” pokazuju koliko je Rijeka filmičan grad, kojeg kamera, unatoč kojoj kapi kiše, obožava.

Art kino Croatia svoju devetu sezonu započinje ugošćujući Sajam filma koji organizira Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača, Hrvatski audiovizualni centar i Art-kino. Sajam i ove godine u Rijeci okuplja predstavnike neovisnih kina iz cijele Hrvatske, filmske distributere i profesionalce.

Foto: Novi list
Foto: Novi list

U četvrtak 15. rujna s početkom u 20 sati u Art kinu se premijerno prikazuju prve dvije epizode serije “Novine” redatelja Dalibora Matanića, a koja je velikim dijelom snimana u Rijeci, i uz sudjelovanje mnogobrojne autorske ekipe iz Rijeke. Politički triler Dalibora Matanića sniman je prema scenariju novinara i urednika Ivice Đikića, a govori o utjecaju kapitala i politike na medijsku scenu.

Radnja serije smještena je u imaginarini, lučki, posttranzicijski grad kojeg “glumi” Rijeka. “Novine” pokazuju koliko je Rijeka filmičan grad, kojeg kamera, unatoč kojoj kapi kiše, obožava.

novine
Foto: HRT (Krasnodar Peršun)

Teška prometna nesreća, u kojoj smrtno strada troje ljudi, pokreće mehanizam promjene vlasništva u riječkom dnevnom listu Novine. Mariju Kardumu, utjecajnom građevinskom tajkunu, najednom se jako žuri da preuzme Novine jer su se novinari počeli baviti istraživanjem misteriozne nesreće s kojom je budući vlasnik tijesno povezan. Nagla promjena vlasništva pokreće i unutarnja previranja u redakciji izazvana željom za moći, taštinom, ambicijama. U središtu su tih previranja Martin Vidov i Alenka Jović-Marinković, koji se smjenjuju na funkciji glavnog urednika. Ovo je priča o izdajama, odustajanju i nestajanju ljudskog integriteta pod pritiskom konformizma i egzistencijalnih strahova. Priča je to o novinarstvu i o tome kakvo je novinarstvo moglo biti, stoji u opisu serije.

Svečanoj riječkoj premijeri nazočit će redatelj Dalibor Matanić i dio autorske ekipe.

Ulaz na premijeru je slobodan, a rezervacije su obvezne, telefonski ili na e-mail: ulaznice@art-kino.org

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari