Rijeka se ušminkava! U dva parka zasađeno 50.000 tisuća cvjetova

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija (Predrag Šneler)

Rijeka odbrojava dane do titule Europske prijestolnice kulture

Oglas

Kako bi se grad ušminkalo, u dva parka je posađeno 50.000 cvjetova. Na Mlaci će u travnju izrasti 27 vrsta tulipana.

Više u VIDEOPRILOGU:

Nizozemskim strojem ukrašava se Rijeka. Dan ranije njime su sadili lukovice u Sloveniji, dan kasnije će u Beču. Posebnim mehanizmom ubacuje ih pod travnjak uz minimalna oštećenja.

”Sadimo dva puta po 50 centimetara, znači metar široko i ovdje vidite lukovice, 10 do 15 centimetara udaljene, koje će početi puštati korijenje odmah, a nakon nekoliko tjedana kada to bude gotovo, cvijeće može početi rasti”, objasnio je Jos Beelen, predstavnik nizozemske tvrtke.

Sadi ga najcjenjenija nizozemska tvrtka za hortikulturu što im potvrđuje i kraljevski grb. Oni su kao Rolls Royce u svijetu automobila. U parku ispod Guvernerove plače i na Mlaci izmiješali su četiri vrste koje će uljepšati grad.

Europska prijestolnica kulture sprema se za navalu turista: ‘Očekujemo oko četiri milijuna posjetitelja’

”Tulipana ima oko 27 različitih vrsta, onda ima više vrsta različitih narcisa i alijuma tako da će sve skupa cvasti oko osam tjedana“, objasnio je Aleš Podrekar, zastupnik tvrtke za Sloveniju.

Ali to je tek početak, dodaje Bia Gec iz Komunalnog društva Čistoća Rijeka: ”Znači jedna održiva priča gdje se ne troše resursi svake godine nanovo nego jedanput obavljen dobro posao će nas razveseljavati narednih 15 godina“.

Riječani i Riječanke su zadovoljni i kažu da jedva čekaju proljeće da vide cvijeće kojem se jako vesele i kažu da će imati apsolutno najljepši park u gradu.
Maja Brkljača

Exit mobile version