RJEČINA SVAKI SAT NARASTE ZA CENTIMETAR: Ekstremni vremenski uvjeti u tumačenju meteorologa

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dramatično rastu vodostaji rijeka – Rječina svaki sat naraste za centimetar, Sava se već izlila iz korita i dalje raste. Vrh vodenog vala u Zagrebu se očekuje sutra, a na snazi je pripremno stanje obrane od poplava

O promjeni vremena RTL-ova meterologinja Dunja Mazzoco Drvar

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Temperature zraka ovih su dana petnaestak stupnjeva više od prosjeka za ovo doba godine

Južine su u prosincu prilično uobičajene, no ova se svakako svrstava među najjače do sada. Vjetar koji je odnio i dvije žrtve najjače je puhao u planinama. Prema podacima iz naseljenih mjesta, najjači udari zabilježeni su kod Čabra u Gorskome kotaru, 108 kilometara na sat. Slično je bilo i na Plitvicama, a jugozapadnjak je dosegnuo 100 kilometara na sat i u Ogulinu. Ovakve brzine vjetra nisu baš rijetke, a šteta je nastala dijelom i zbog toga što su grane u gorskim područjima ovih dana opterećene mokrim snijegom.

Ono što jest rijetko su temperature zraka koje su petnaestak stupnjeva više od prosjeka za ovo doba godine. Noćas se u Senju živa na termometru zadržavala iznad nevjerojatnih 17 stupnjeva, u Karlovcu je bilo toplo kao na Hvaru, a u Sisku kao u Zadru.

Zagreb je mjerio najnižih 14,4 Celzija čime je srušen dosadašnji nemili rekord iz 1989. godine. Nikad dosad u prosincu noć nije bila ovako topla. Dobra je vijest da je zahladnjenje već stiglo, a loša da nas već prekosutra čeka još jedna dvodnevna južina, no ipak manje snažna od ove sada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari