RJEČINA SVAKI SAT NARASTE ZA CENTIMETAR: Ekstremni vremenski uvjeti u tumačenju meteorologa

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dramatično rastu vodostaji rijeka – Rječina svaki sat naraste za centimetar, Sava se već izlila iz korita i dalje raste. Vrh vodenog vala u Zagrebu se očekuje sutra, a na snazi je pripremno stanje obrane od poplava

Oglas

O promjeni vremena RTL-ova meterologinja Dunja Mazzoco Drvar

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Temperature zraka ovih su dana petnaestak stupnjeva više od prosjeka za ovo doba godine

Južine su u prosincu prilično uobičajene, no ova se svakako svrstava među najjače do sada. Vjetar koji je odnio i dvije žrtve najjače je puhao u planinama. Prema podacima iz naseljenih mjesta, najjači udari zabilježeni su kod Čabra u Gorskome kotaru, 108 kilometara na sat. Slično je bilo i na Plitvicama, a jugozapadnjak je dosegnuo 100 kilometara na sat i u Ogulinu. Ovakve brzine vjetra nisu baš rijetke, a šteta je nastala dijelom i zbog toga što su grane u gorskim područjima ovih dana opterećene mokrim snijegom.

Ono što jest rijetko su temperature zraka koje su petnaestak stupnjeva više od prosjeka za ovo doba godine. Noćas se u Senju živa na termometru zadržavala iznad nevjerojatnih 17 stupnjeva, u Karlovcu je bilo toplo kao na Hvaru, a u Sisku kao u Zadru.

Zagreb je mjerio najnižih 14,4 Celzija čime je srušen dosadašnji nemili rekord iz 1989. godine. Nikad dosad u prosincu noć nije bila ovako topla. Dobra je vijest da je zahladnjenje već stiglo, a loša da nas već prekosutra čeka još jedna dvodnevna južina, no ipak manje snažna od ove sada.

Exit mobile version