TJERALI ZIMU I PRIZIVALI PROLJEĆE

Rukavački zvončari obahajanjem tjerali zle sile, među njima i koronavirus!

Kanal Ri

Ove godine zvončari su se morali testirati na koronavirus dan prije pohoda

Rukavački zvončari obahajanjem su tjerali zle sile i dozivali proljeće.

“Mi držimo svoje, žao mi je što prošle godine zbog korone nismo mogli, ali ove ćemo dat sve od sebe da bude kako mora bit.”, rekao je Franko Tancabel za Kanal Ri.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Riječ je o tradicionalnom obahajanju.

“Zamišljeno je kao i uvijek, stalni put. Ne mijenja se ništa, idemo Rukavac, Biškupi, Kućeli, Zemelj, Škrapna, Zvoneća, Jurdani, Jušići i nazad Rukavac.”, objašnjava Željko Poštić iz Rukavačkih zvončara

Zbog epidemiološke situacije prošle godine tradicionalno obahajanje nije održano, a ove godine su se zvončari i glazbena pratnja morali testirati dan prije pohoda.

“Što se tiče testa, što se mora nije teško. Sve za zvončari, tako i to. Jedan je bio pozitivan, njemu je sigurno teško, ali poć će drugo leto, šta sada.”, otkriva Niko Bagarić iz Rukavačkih zvončara.

Sve kako bi se nastavila tradicija ovoga kraja.

“To nam je drago stvarno, neka se užance ne zatare i samo naprvo.”, dodaje Niko Bagarić.

Tradicija je to koja se prenosi s koljena na koljeno.

“Zatrt se neće, baš u našoj kući, od nazad 50 godina pa nabrojilo bi se do 10 muških iz jedne kuće pa tako i u drugim, manje-više zavisi od pokoljena. “, kaže Žrljko Poštić.

Općina Matulji financirala je testiranje brzim antigenskim testom, a idući zvončarski pohodi najavit će se nekoliko dana prije održavanja, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari