SJAJNI RIJEČKI KIRURZI: Prvi put u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, u želudac pacijenticama ugradili – pacemaker

Foto: ilustracija

Nakon godina borbe sa šećernom bolešću, stalnim mučninama i povraćanjem, operacija prije dva tjedna dvjema pacijenticama je promijenila život

Dajana Dunato i Jelena Uremović doslovno su procvjetale otkad u svom želucu imaju pacemaker. Razmjena iskustava donosi davno zaboravljen osmijeh na lica.

“Mi smo drugi dan već otišle doma, i sad je to preporod, sad se to spava cijelu noć u komadu, obrok se pojede do kraja bez da se diže na toaleta, tako da jako dobro”, poručila je Dajana Dunato iz Crikvenice.

Dugogodišnja borba s dijabetesom Jeleni je oduzela dva prsta, mora na dijalizu, čeka transplantaciju bubrega. No, postoji i nešto gore od toga.

“Sve to mi nije bilo toliko loše kao da gastropareza kad vi ne možete jesti, u biti gladni ste a ne možete jesti, i u biti ja sam imala česte te mučnine, povraćanja, nisam mogla ić na puta”, kazala je Jelena Uremović.

Revolucionarnu operaciju po prvi je put u Hrvatskoj izveo je tim liječnika i potvrdio da je Riječka laparoskopska kirurgija najbolja u zemlji.

“Te elektrode se stavljaju na vanjsku stijenku želuca i preko kože se onda spajaju s jednim generatorom koji se nalazi ispod kože i koji šalje onda impulse i na neki način regulira samu funkciju želuca”, izjavio je Marko Zelić, kirurg Zavoda za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka.

Operacija nije zahtjevna, u bolnici se ostaje tek jedan dan.

“Znali smo da će pacijenticama biti bolje, da će njihovi simptomi biti ublaženi, ali opet smo više nego pozitivno iznenađeni činjenicom da su praktički njihove tegobe s gastroparezom praktički u potpunosti nestale”, dodala je Sanja Klobučar Majanović, endokrinolog.

U Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 400 000 odraslih osoba. Njih gotovo dvadeset posto ima tegobe poput Dajane i Jelene pa bi riječka bolnica mogla doživjeti operacijski boom.
Ana Mušnjak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari