CHARLES BILLICH

Video |SLAVI GA DESNICA: U Lovranu otvorena izložba kontroverznog slikara; Otkud Općini vrijedne umjetnine?!

Idi na originalni članak
Pixsell

Ovo je priča o jednoj općini, jednom slikaru, sudskom procesu i humanitarnoj akciji. Naime, općina Lovran danas je otvorila dvotjednu prodajnu izložbu djela umjetničkih radova Charlesa Billicha koje ima u svojoj kolekciji.

Oglas

Pitanje je otkud Općini vrijedne umjetnine kontroverznog australskog slikara rođenog u Lovranu kojega gotivi hrvatska desnica. Saznali smo kome ide novac od prodaje, donosi RTL a prenose Vijesti.hr

U galeriji u Lovranu počela je prodajna izložba 15 slika i tri grafike. Najskuplje je ulje s početnom cijenom 31 tisuću i 250 kuna. Najjeftinije su grafike.

Više u VIDEOPRILOGU:

”1500 ili 1800 kuna, do originala većeg formata ulja na platnu to je oko 18 i pol tisuća kuna”, rekla je voditeljica programa u galeriji Melita Sorola Staničić.

Problemi počinju kada Billich 1998. iz Australije dolazi u rodni Lovran i u zakup uzima gradsku kulu i galeriju. No, prestaje plaćati najam za galeriju pa, kaže načelnik, zbog višegodišnjeg duga nije bilo izbora nego ići u sudski postupak u koji ulaze sve umjetnine zatečene u prostoru.

”Trošak vođenja tih postupaka je bio nekih 400 i nešto tisuća kuna i tu je bilo obuhvaćeno 42 slike”, rekao je Bojan Simonič, načelnik Općine Lovran.

Okončani su 2015., a Općina slike kupuje na javnoj dražbi. Neke krase hodnike općinske zgrade. Prodaje ih se 18 koje su godinama deponirane, a procijenjene su na 189 tisuća kuna. Svjetskoj javnosti Billichev rad je poznat.

”Slike krase institucije kao što je zgrada Ujedinjenih naroda, zatim sjedište Crvenog križa u Švicarskoj, onda ima ih u Vatikanu, Bijeloj kući”, rekla je povjesničarka umjetnosti Jasna Rodin.

Slike želi i sam slikar

I to tako što ju je Goergeu Bushu poklonio Sanader. Slikar iz Hrvatske odlazi davno, nakon robije zbog sukoba s komunistima. Poznata mu je slika povampirenog Tita. Gotivio ga je i Franjo Tuđman.

U sidneyskom ateljeu s njim se 2014. družio tada premijer Milanović, a predsjednica Kolinda u Australiji odbija primiti portrete koje joj je naslikao. Prije tri godine u Kostreni je slikao Thompsona tijekom koncerta.

U Općini Lovran kažu kako nisu prodavači umjetnina već humanitarci. Navodno slike želi i sam 87-godišnji autor, nezadovoljan sudskim raspletom priče.

”Neke njegove slike postižu cijene na vanjskim tržištima i po 70, 80 tisuća dolara i onda u toj situaciji sam nekako možda očekivao da će se sam javiti s ponudom slikar da ih uzme nazad, ali u konačnici ovo nije prilika da će itko zaraditi na tome već ćemo sav taj prihod dati našem prijateljskom gradu po marunadi – Petrinji”, kazao je Simonič.

Tko do 6. ožujka ponudi najviše, bit će novi vlasnik ovih djela. Možda to bude baš onaj tko ih je i naslikao, donosi RTL a prenose Vijesti.hr.

Maja Brkljača

Exit mobile version