SVETI LEOPOLD Relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića danas u Rijeci

Nakon Dubrovnika i Splita, relikvije tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u ponedjeljak stižu u Rijeku. Na putu iz Herceg Novog prema Padovi, sarkofag će se zaustaviti u Rijeci gdje crkva priprema program koji će početi u ponedjeljak u 16.30 sati kada je organiziran doček tijela u Ciottinoj ulici

U Dubrovniku i Splitu, cijelu noć i cijeli dan tisuće vjernika dolazile su po zagovor svetog Leopolda kojeg su za života zvali prijatelj ljudima, a prijatelj im je ostao i u smrti. Domaćeg sveca i zaštitnika dočekali su i veliki i mali, i trombunjeri i festanjuli i brodovi na moru.

Okupio je tisuće u dubrovačkoj noći, baš kao što je i za života radio. Visok tek 1,35 , no ogroman duhom, pa su ga i prije smrti nazivali svetim .

Jedan po jedan, vjernici su prilazili relikviji sveca. Nitko nije ostao ravnodušan

“Osjećam se čudno, fantastično , uznemireno , uzbuđeno lijepo, to je jedan osjećaj koji se ne može baš izreći jednom riječi”, rekla nam je jedna od vjernica Marija Mici Morović.

“Za mene osobno je to jedan sveti trenutak u kojem se stvarno čovjek treba skrusit i promislit je li ono sve kako živiš u životu pravi način i stvarno trudit se živiš na što više duhovniji način, a što manje matrijalnom nažalost današnjem vremenu”, govori trombunjer Tomislav Macan.

Cijelu noć i cijeli dan tisuće vjernika dolazi po zagovor svetog Leopolda kojeg su za života zvali prijatelj ljudima, a prijatelj im je ostao i u smrti

No nisu ovdje kažu vjernici zbog smrti niti divljenja neraspadnutom tijelu, već zbog onoga za što je Leopold živio, a to je pomirenje među ljudima i sa samim sobom.

Na putu iz Herceg Novog prema Padovi, sarkofag će se zaustaviti u Rijeci gdje crkva, u suradnji s različitim molitvenim zajednicama i udrugama priprema program koji će trajati od ponedjeljka u 16.30 sati, kada je organiziran doček tijela u Ciottinoj ulici, do utorka u 14 sati i odlaska relikvije prema Padovi.

U ponedjeljak i utorak, 18. i 19. rujna, u kapucinsku crkvu Gospe Lurdske na Žabici stiže relikvija neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića koju će po dolasku pozdraviti zvona crkvi i brodske sirene. Kongregacija za kauze svetaca u lipnju ove godine odobrila je da sarkofag s tijelom sv. Leopolda Mandića ponovo može napustiti Padovu i hodočastiti do svečeva rodnog kraja u Herceg Novi te da se putem zaustavi u više hrvatskih nadbiskupija i biskupija, među njima i u Riječkoj nadbiskupiji.

Inače, svetac je u crkvi Gospe Lurdske na Žabici boravio kratko, svega 28 dana, od 16. listopada do 11. studenoga 1923. godine. Gvardijan kapucinskog samostana, fra Eugen Pavlek, kazao je kako sarkofag sa svečevim tijelom kreće iz Padove u četvrtak, 14. rujna u 7 sati, a prije Rijeke održane su liturgijske svečanosti u Zadru, Herceg Novom, Dubrovniku i Splitu.

Program dočeka u Ciottinoj ulici počet će u 15.30 sati plesom Bokeljske mornarice. Nakon toga sarkofag će se unijeti u crkvu gdje će početi molitveni program – bdijenje.

Svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predvodit će riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Slijedi bdijenje i misa u 23 sata, koju će predvoditi povjerenik za sveučilišni pastoral vlč. Marko Šarić, a liturgijsko pjevanje animirati združeni zbor zajednica mladih Riječke nadbiskupije.

Crkva će ostati otvorena cijele noći i program bdijenja organizirat će molitvene zajednice i udruge. Također, uz čašćenje tijela sv. Leopolda, vjernici će moći pristupiti sakramentu ispovijedi u Kripti crkve Gospe Lurdske (donja crkva).

U utorak, 19. rujna od jutarnjih sati bit će omogućena molitva pred relikvijama, dok će prva misa biti slavljena u 6.30 sati. Svečano euharistijsko slavlje u 10 sati predslavi krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Ispraćaj i polazak relikvija za Padovu predviđa se oko 14 sati.

Uz tijelo sv. Leopolda u crkvi će se izmjenivati članovi različitih molitvenih zajednica i udruga.

Organizatori na dočeku očekuju oko 50 tisuća hodočasnika te je angažiran i veliki broj volontera, a na snazi će biti posebna regulacija prometa. Ciottina ulica će od raskrižja s Ulicom Ivana Pavla II. do kraja biti zatvorena za promet vozila.

U kapucinsku crkvu će se ulaziti isključivo s južne strane, dakle iz Krešimirove ulice, uz mogućnost korištenja zapadnog stepeništa.

Praćenje misa za sve koji neće moći biti u Gornjoj crkvi osigurano je putem tri videozida – u Ciottinoj ulici, na terasi Gornje crkve i u Donjoj crkvi, Kripti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari