U ČETVRTAK NA TRSATU Komemorativni skup i pogrebni obred pok. fra Serafina Sabola

Foto: Screenshot Youtube

Komemorativni skup bit će u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu s početkom u 10 sati a u 12:15 od kipa „Trsatski hodočasnik“ ispred trsatske bazilike krenut će procesija

Nakon duge i teške bolesti, u riječkom Hospiciju u subotu 21. siječnja, u 71. godini života, 54. redovništva i 45. svećeništva preminuo je fra Serafin Sabol

Rođen 30. kolovoza 1946. godine u Ivanovcu kod Čakovca, krsnim imenom Franjo, Primorje je smatrao svojim domom, a zbog svojega je vedrog duha i silne pozitivne energije bio izuzetno omiljen i poštovan.

Kao svećenik djelovao je u Virovitici, na Trsatu, u riječkoj župi Vežica, a zatim u zagrebačkom Sigetu gdje je 1981. imenovan i gvardijanom. Ondje je otada i voditelj izgradnje crkve. Od 1987. do 1990. bio je vikar i ekonom samostana u Požegi. Od 1990., pa do kraja svoga životnoga vijeka služio je na Trsatu, najprije kao vikar, ekonom, ispovjednik, potom, od 1993. do 2002., kao gvardijan i čuvar Svetišta, te od 2002., kao ekonom trsatskoga samostana.

 

Radio je na uređenju Svetišta, najprije prostora samostanske riznice, a potom i parka oko crkve i samostana koji je pretvoren u Marijin perivoj. Fra Serafin je s osobitom zauzetošću i radošću pripremao pohode Sv. Pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, od onoga prvoga 1994. godine, do onoga stotoga papina putovanja izvan Italije, kad je u lipnju 2003. boravio u Rijeci i posjetio Trsat te molio pred čudotvornom slikom Majke Milosti.

Osobito odan ovome papi, fraSerafin je zaslužan što je neposredno nakon papine smrti na Trsatu podignut spomenik sv. Ivanu Pavlu II. “Trsatski hodočasnik”.

Osim toga, njegovim je zalaganjem izgrađen i trsatski pastoralni centar Aula pape Ivana Pavla II., čiji je arhitekt dobio nagradu “Viktor Kovačić” za najbolje arhitektonsko ostvarenje u 2008. godini.

Videoprilog: Kanal RI

Fra Serafin je dobitnik više državnih nagrada i priznanja, među kojima je i Nagrada grada Rijeke 1998.g. za plemenit i nesebičan rad na obnovi Trsatskog Svetišta i promicanju duhovne kulture.

Godine 2015. dobio je Nagradu Primorsko-goranske županije za životno djelo, a tom je prilikom izrazio radost što su županijski vijećnici u njemu prepoznali darove kojima ga je Bog obogatio te je dodao: “Tim darovima poslužio sam se za dobro Svetišta, grada, županije i domovine Hrvatske. Ja sam samo iskoristio te darove i sposobnosti da otkrijem dobrotu i ljubav u mnogima koji su mi omogućili da sve ovo učinim.”

„Ostavio je neizbrisiv trag na Trsatu, ali isto tako u cijeloj Rijeci, u svojoj franjevačkoj provinciji. Bio je čovjek koji je gradio mostove među ljudima i kojemu nikada ništa nije bilo teško. Jako će nam nedostajati“, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Komemorativni skup bit će održan u četvrtak 26. siječnja u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu s početkom u 10 sati. Od pok. fra Serafina na skupu oprostit će se: riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak, gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar svetišta Majke Božje Trsatske fra Antun Jesenović, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

U 12:15 od kipa „Trsatski hodočasnik“ ispred trsatske bazilike krenut će procesija vjernika predvođena članovima Franjevačkog svjetovnog reda, Frama-e i članova zbora Trsatskog svetišta prema Groblju Trsat. Pogrebni obred u 13 sati predvodit će nadbiskup Devčić, a od pok. fra Serafina Sabola oprostit će se dr. fra Emanuel Hoško.

Po završetku pogreba, u bazilici Majke Božje Trsatske, služit će se misa zadušnica.

Tekst i fotografija: Riječka nadbiskupija – ri-nadbiskupija.com

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari