U GORANSKIM ŠUMAMA: Toplo vrijeme produljilo je sezonu branja gljiva

Osim što je branje zabavno, od gljiva se mogu pripremite brojne delicije

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!!

Iako su kalendarski dani za branje gljiva prošli, iznimno toplo i vlažno vrijeme sezonu je produljilo pa ljubitelji gljiva uživaju u darežljivosti prirode. Osim što je branje zabavno, od gljiva se mogu pripremite brojne gurmanske delicije, ali ništa ne smije proći bez edukacije. Stoga su u goranskim šumama udruženi znalci i amateri, a s njima je dan provela i RTL-ova reporterka Maja Brljača.

Pada posljednji dogovor uoči ulaska u duboku šumu. Košare su spremne, a jutarnja magla ne smeta nikome. Gljivari su se u trenu razštrkali šumom.

30 godina iskustva Vlasti itekako pomaže. Za samo desetak minuta nabrala je crnih truba od kojih se može spremiti ručak za tri osobe.

„Uključivši i otrovne sve otrovne gljive koje je poželjno najprije naučiti, pa jedno pedesetak vrsta berem i poznam“, kaže Vlasta Pesaresi Grabovac iz Rijeke.

I Mladen ima istrenirano oko, ali uvijek ide samo na sigurno što bi trebalo biti zlatno pravilo branja.

„Znam desetak vrsta za koje sam siguran da se mogu konzumirat, a ostale ne diram ako nemam nekog koji zna bolje od mene“, kaže Mladen Skitarelić iz Pule.

Jedan od onih koji sigurno zna je Marinko, čovjek koji je iz znatiželje pokrenuo Facebook grupu koja danas broji 15 tisuća gljivoljubaca. Gorski kotar im je za branje idealan jer je priroda ovdje široke ruke.

„Ovdje ih možemo pronaći, ja ih znam vidjeti stotinjak otprilike vrsta, a vjerojatno ih ima ispod lišća i tisućinjak“, kaže Marinko Tomić.

Pravila šume ne krše nikada. Zato sočan maglen ostaje neubran, a žuta pupovka i muhara se ne diraju. Zna to dobro i najmlađa beračica.

„Imam 11 godina i toliko vrsta gljiva poznajem, najdraži mi je vrganj“, kaže Korina Tomić iz Rijeke.

Nakon dva sata berbe košare su pune.
Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari