NAJBOLJA HRVATSKA VINA

VIDEO U Iki izvukli tisuće boca vina s morskog dna! ‘More je samo dalo završni ‘touch’, vino je super!’

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija (Pixsell)

Vino je godinu dana ležalo na dubini od 17 do 24 metra, na temperaturi do 16 stupnjeva

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Ika, maleno mjesto nedaleko od Opatije, ovih je dana fokusirana na vino i to ono iz mora.

Prije godinu dana na dno mora u kavezima su potopljene tri tisuće boca vina renomiranih domaćih vinara. Vina su sazrijevala u idealnim uvjetima na izvorima ikarskih vruja, a ronioci su ih jučer cijeli dan pripremali za vađenje. Jutros je ”morsko vino” napokon ugledalo svjetlo dana.

U Iki, mjestu na kojem izviru kraške vode ne samo Učke već i dalekih Alpa, priroda je ukrasila boce, a more oplemenilo kapi u njima. Ronioci imaju lijep, ali zahtjevan zadatak.

Jučer su kavezi s bocama dotegljeni uz kraj, danas su izvučeni na kopno. Prva se vadi malvazija. Tristo boca. Isti vlasnik lani je iz mora vadio teran koji je išao na višemjesečno odležavanje u klasični podrum.

“Nadamo se da će i s malvazijom biti sve super i da će pokazati svoje kvalitete kao i teran”, kazao je vinar Valter Licul iz Nedešćine.

“U ustima je jako svježa, mekana, pitka, pravo ljetno vino. More je samo dalo neki završni ‘touch’, super je”, rekao je nakon degustacije Piero Licul, vinar iz Nedešćine.

Obitelj koja je u more spustila 500 boca ne može dočekati izron.

“Na prvu izgleda super, znači onaj prvi efekt vizualni je postignut. Ima i školjaka i koralja, ima svega. Još samo slijedi da se boca otvori da vidimo je li se vino promijenilo i je li išlo u nekom drugom smjeru”, kazao je Marko Rossi, član vinarske obitelji iz Vižinade.

Rijetke su prilike kada se može kušati vino koje je ležalo godinu dana na morskome dnu. Baš kao i prilike da se gleda njegovo vađenje.

“Nisam nikad ovo vidjela, čula jesam, ali nisam vidjela nikad. Jako interesantno i lijepo i sad bi bilo fino još i probati ga”, izjavila je Branka iz Austrije.

“Super je, baš atrakcija, Mislim da je za turiste super”, oduševljena je Irena iz Slovenije.

Vino je ležalo na dubini od 17 do 24 metra, na temperaturi do 16 stupnjeva. Za vađenje su ga jpripremala šestorica ronilaca i ove godine u Ilok ide više od 600 boca. Cijena svake prije urona bila je 300 kn, a sada čak 1600 kuna.

“Uvijek se potapa isto vino jer ono se čuva samo za takve stari. To je graševina iz 2011. godine. Po recenzatorima je proglašena za najbolje vino ovog stoljeća”, pojasnio je Juraj Mihaljević, vlasnik Iločkih podruma.

Stare butelje su izvađene, nove po šesti put, uronjene. More ima godinu dana da ih ukrasi i od svake napravi unikat.

Maja Brkljača

Exit mobile version