U Kolindinom rodnom kraju tuga među HDZ-ovcima: ‘Njezine ambicije neće prestati…’

Idi na originalni članak
Foto: RTL

Sinoć su na Grobniku HDZ-ovci grizli nokte, lomili prste, teško se hvatao dah…

Oglas

Na Grobniku atmosfera ni blizu onoj od prije pet godina kada je njihova sumještanka Kolinda Grabar-Kitarović postala predsjednica Republike.

Više u VIDEOPRILOGU:

Tada na praćenju rezultata među pristaše nije mogla stati ni igla, a sinoć se skupilo samo petnaestak lokalnih HDZ-ovaca. Nije bilo ni pjesme ni vatrometa, a na jednom od devet općinskih biračkih mjesta dobila je manje glasova od Milanovića.

Prvi rezultati na RTL-u i razlika od 6,5 posto zaledili su lica grobničkih HDZ-ovaca. Grizli su se nokti, lomili prsti, teško se hvatao dah. Odmah je bilo jasno – njihova Koli, kako joj tepaju, više nije predsjednica.

Otac Kolinde Grabar-Kitarović sretan zbog pobjede Zorana Milanovića: ‘Što joj je to trebalo?’

“Jedan dio birača glasa protiv kandidata vladajuće stranke”

“Malo san razočaran, ne malo, nego dosta”, kazao je jedan stanovnik Grobnika, a drugi tvrdi da su Grobničani takvi da radije daju tuđemu nego svome.

Njihove političke želje nisu se ostvarile. “Jedan dio birača glasa protiv kandidata vladajuće stranke. Naravno da je i to pridonijelo, to se vidi i po broju poništenih glasačkih listića koji je nešto veći od očekivanog i u principu, to je jedan od uzroka poraza”, kazao je predsjednik HDZ-a Općine Jelenje Ivoslav Ban.

“Sve je otvoreno…”

Kao da su unaprijed znali, na praćenju rezultata okupila ih se šačica. Među njima i prijatelj iz školskih dana koji poraz ipak ne doživljava pogubno.

“Sve je otvoreno. Idu parlamentarni izbori i izbori za županije, gradove, lokalni… Njezine ambicije ovime sigurno neće prestati”, kazao je prijatelj iz djetinjstva Kolinde Grabar-Kitarović, Fedor Dorčić.

Grabar-Kitarović je često dolazila u rodni kraj, nije propuštala misu na blagdan Svetog Mihovila, a sumještane je ljetos oduševila i na Festivalu palente kompirice. Sinoćnji izazov za nju je ipak bio pretežak.

“Orijentirala se da će joj HDZ pomoći”

U njezinoj općini od 2500 važećih listića, gotovo 1400 je njezinih, ali na Pantovčak će Zoran Milanović. “Krivo mi je što nije ona ostala, krivo mi je, a možda je najveći razlog to što se orijentirala da će joj HDZ pomoći”, kazao je Žarko Praputnjak iz Dražica.

“Meni bi bilo drago da je ona i dalje, ali vidjet ćemo, možda će ovaj biti bolji”, kazao je Egidio Juretić iz Svilna.

Tko će biti bolji tek će se vidjeti. Ali jedno je neosporno, u povijesti Grobnika pisat će da je jednom dao hrvatsku predsjednicu.
Maja Brkljača
Foto: RTL

Exit mobile version