U PGŽ 85 prvašića manje nego lani – sve je više praznih klupa!

Foto: Ilustracija (Hrvoje Jelavić/Pixsell)

Najveći pad zabilježen je na području Grada Rijeke gdje će u školu krenuti 51 prvašić manje

U prve razrede osnovnih škola na području Primorsko-goranske županije kreće 2306 učenika, najavila je pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin.

Dodala je kako preliminarni podaci Ureda državne uprave govore da će u klupe krenuti 85 prvašića manje nego lani, najveći pad je na području Grada Rijeke gdje će biti 51 učenik manje.

Nešto veći broj učenika prvih razreda biti će u samo dvije osnovne škole i to na području Grada Crikvenice.

Čak 137 osnovnih škola nema nijednog prvašića!

Ema Žagar u svojoj učionici više nikada neće sjediti jer se njezina škola u Lukovdolu sa samo troje učenika zatvara. Prvašića nema pa će malo tročlano društvance od ponedjeljka u pet kilometara udaljenu školu.

”Bit će mi malo čudno kad dođem u veću školu, u novu okolinu, ali jako se veselim tome i sretna sam, bit će mi zabavnije i bit će puno više djece“, kaže Ema.

U školu izgrađenu prije 145 godina išli su Emin pradjed, djed i otac.

”Mislim da je logičnije da dijete ide tamo gdje ima više djece, gdje je nekakvo rivalstvo među djecom, gdje je više profesora, gdje je širi spektar obrazovanja“, kaže Nevenko Žagar.

Od ove školske godine u Hrvatskoj se zatvara 12 područnih škola, od toga čak tri u Primorsko- goranskoj županiji.

”Nije dobro da se škole drže do zadnjeg, da dva učenika pohađaju školu ili tri da te škole funkcioniraju desetak i više godina. Smatramo da treba donijeti kriterije kada školu treba zatvoriti“, kaže Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog dodajući da su na području Vrbovskoga još tri takve jer imaju po tri, pet i 11 učenika.

Lani 118 škola nije upisalo nijednoga prvašića, ove godine čak 137 škola. 12 ih je u Primorsko- goranskoj i Vukovarsko-srijemsko županiji, u Splitsko- dalmatinskoj 11. Slijede Požeško-slavonska s devet i Osječko- baranjska s osam škola bez prvašića.

Posljednjeg dana nastave u Senjskom, dvoje učenika koji su je pohađali na ploči su trebali napisati ‘zbogom’. Ta područna škola zatvara se nakon 111 godina.

”Ona potpuno ostaje bez učenika, dakle nemamo upisa i nismo ga imali zadnje tri godine“, kaže Antun Burić, ravnatelj Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko.

Pad je u cijeloj županiji.

”2306 novih prvašića čekamo u osnovnim školama Preliminarni podaci Ureda državne uprave govore da ćemo imati 85 prvašića manje“, kaže Edita Stilin, pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko- goranske županije.

Mjera zatvaranja škola službeno je privremena, ali teško je vjerovati da će u njima sjediti neki novi klinci. Puno je izglednije da je ključ u bravu stavljen zauvijek.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU: