U Rijeci alarmantan porast vandalizma! “Trošimo 150 tisuća kuna zbog vandala”

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija (Čitatelj)

Porast uništavanja javne imovine u Rijeci zabrinjava. Kamere su jedino rješanje i premještaju se po potrebi

Oglas

Porast vandalizma u Rijeci zabrinjava. U odnosu na lani evidentirano je čak 30 posto više uništavanja javne imovine. Na meti vandala je sve, od klupica, preko prometnih znakova i semafora, do skupe opreme.

Uređivanje parka je Sizifov posao

Muharem se svakodnevno trudi park održati urednim. No to je Sizifov posao. U riječkom parku Mlaka ništa ne traje dugo.

Više u VIDEOPRILOGU:

”Sve strgaju, i klupe i sve ostalo. Klupe se postave, ne prođu ni dva dana, zatim zovem firmu kako bi u gradu napisali nalog i onda radnici dođu staviti nove klupe”, objasnio je djelatnik Čistoće Muharem Omerović.

Ni zračne orgulje koje su svirale u svibnju danas ne rade jer palica nema.

”Troši se gotovo 600 tisuća kuna na održavanje, od čega po zadnjim statistikama ispadne da je više od 150 tisuća kuna proizvedeno vandalizmom. Probali smo na razne načine. Preventivom, radom s mladeži, policijom. Međutim, morali smo primijeniti one druge mjere, manje prihvatljive, to je postava kamera”, rekao je ravnatelj Direkcije zajedničke komunalne djelatnosti Grada Rijeke Željko Vitas.

Trenutno ih je u Rijeci šest. Kamere su mobilne, premještaju se po potrebi i jedine daju rezultate. Upravo zato planira ih se nabaviti još pet.

”U gradu je uvijek bilo takvih delikvenata koji će uvijek to napravit. Ja se ni ne zadržavam u to doba noći vani”, kazao je Branko Klobučar iz Rijeke.

Riječ je najčešće o mladim ljudima, tinejdžerima. Ali i onima koji se s 40 godina bave ovakvim stvarima.

Ida Balen

Exit mobile version